Ryanair míří po škrtech linek ČSA na post české letecké jedničky

Boeing 737-800 Ryanairu v Praze. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 Ryanairu v Praze. Foto: Letiště Praha

Ryanair tento týden nabízí výrazně více letů z Prahy než celá skupina Smartwings / ČSA.

Letecká společnost Ryanair se minimálně tento týden stane největší leteckou společností v Česku podle počtu nabízených letů. Na Letišti Václava Havla množství letů každý den výrazně předčí nabídku Českých aerolinií a Smartwings.

Ukazují to data Letiště Praha o dnešních plánovaných odletech a příletech i údaje v rezervačním systému. I přes vlnu rušení letů i celých linek Ryanair tento týden bude létat do celkem 17 destinací. ČSA do osmi.

Převaha irského dopravce je patrná i v kvantitě letů v jednotlivé dny. Dnes například ČSA a Smartwings letí šestkrát, Ryanair má v nabídce celkem devět letů.

Podobné to bude i v dalších dnech. Například na zítřek nabízí ČSA jen let do Kyjeva, Smartwings na Kos a Džerbu. Ryanair do celkem pěti destinací (Londýn – Stansted, Miláno – Bergamo, Pafos, Řím, Malta). Podobná převaha následuje i v další dny. V pátek České aerolinie vypraví tři lety, Ryanair deset. Ceny letenek u Ryanairu ukazují, že letadla z Prahy jsou spíše prázdná, například do Londýna se dá zítra letět za zhruba 200 Kč.

Podíl Ryanairu na českém trhu dlouhodobě roste, už loni se stal podle počtu cestujících tuzemskou dvojkou za skupinou ČSA/Smartwings. Zda se stane trvale Ryanair v Praze je v tuto chvíli ještě velmi předčasné odhadovat.

Kam létají ČSA tento týden z Prahy

Paříž, Kodaň, Stockholm, Řím, Miláno, Kyjev, Oděsa, Moskva

Kam létá Ryanair tento týden z Prahy

Londýn – Stansted, Miláno – Bergamo, Bari, Dublin, Brusel – Charleroi, Pafos, Bordeaux, Marseille, Rhodos, Řím, Malta, Košice, Barcelona, Goteborg, Edinburgh, Liverpool, Manchester

(v textu bylo původně nesprávně uvedeno, že ČSA/QS v pondělí nabídlo jen pět letů, ve skutečnosti šlo o šest letů. Šestý let do Heraklionu nebyl uveden na stránkách Letiště Praha, za chybu se omlouváme)

Tagy České aerolinie ČSA letiště praha Ryanair smartwings Top
105 komentářů