Ryanair má první kolektivní smlouvu, pilotům zajišťuje i otcovskou dovolenou

B737, foto: RyanairB737, foto: Ryanair

Pro nízkonákladového leteckého dopravce Ryanair je to vpravdě zlom v přístupu k zaměstnancům: vedení firmy podepsalo svou vůbec první kolektivní

Pro nízkonákladového leteckého dopravce Ryanair je to vpravdě zlom v přístupu k zaměstnancům: vedení firmy podepsalo svou vůbec první kolektivní smlouvu. A to přesto, že šéf společnosti Michael O’Leary donedávna nechtěl o odborech ani slyšet a jakékoliv jednání s nimi nepřipouštěl. První kolektivní smlouvu v dějinách firmy si vymohli italští piloti sdružení v odborech ANPAC. Informaci přinesla agentura Bloomberg, ANPAC to oznámil na svých stránkách.

Smlouva zajišťuje pilotům například odstupné při propuštění, otcovskou dovolenou nebo příspěvky firmy do fondů zdravotní péče a sociálního zabezpečení. Na podobné smlouvy by mělo postupně dojít i v dalších zemích, kde Ryanair působí, v první řadě v Irsku. V Itálii se jednalo osm měsíců, dohodu nakonec podpořila většina pilotů. Na Itálii připadá zhruba pětina flotily a posádek Ryanairu.

„Vítáme první kolektivní smlouvu s našimi italskými piloty a doufáme, že brzy bude následovat podobná s irskými piloty. K jednání jsme pozvali rovněž britské, německé a španělské kolegy,“ uvedl personální ředitel Ryanairu Eddie Wilson. Akcie společnosti následně vyskočily o 2,1 procenta na 14,34 eura.

Ryanair se dlouhé měsíce potýká s protesty pilotů v řadě zemí, jen letos musel kvůli stávkám zrušit tisíce letů, naposledy 10. srpna. Piloti žádají lepší pracovní podmínky a vyšší platy.

Tagy ANPAC Itálie odbory Ryanair smlouva
Žádné komentáře