Ryanair je po třech letech znovu největší evropskou aerolinkou, Lufthansa rostla pomaleji

Letadla Ryanairu a Lufthansy na letišti ve Frankfurtu. Foto: LufthansaLetadla Ryanairu a Lufthansy na letišti ve Frankfurtu. Foto: Lufthansa

Pravidelně vyhrává různé žebříčky neoblíbenosti, podle počtu cestujících se ale  irský Ryanair loni stal po tříleté pauze největší aerolinkou v

Pravidelně vyhrává různé žebříčky neoblíbenosti, podle počtu cestujících se ale  irský Ryanair loni stal po tříleté pauze největší aerolinkou v Evropě. Porazil skupinu Lufthansa Group, která sice zaznamenala také rekordní počet přepravených pasažérů, rostla však výrazně pomaleji.

Ryanair oznámil přepravní výsledky už minulý týden, Lufthansa Group včera.

Ryanair loni přepravil 152,4 milionů cestujících, meziročně o 9 % více. V absolutním vyjádření je to nárůst o více než dvanáct milionů pasažérů. Ryanair si přitom postěžoval už dříve, že růst mohl být ještě vyšší, kdyby měl od poloviny roku první letadla 737 MAX. Ta stojí zatím uzemněná a dopravce je ani nepřevzal.

Lufthansa Group loni rostla podstatně pomaleji: přepravila 145,2 milionu cestujících, o 2,3 % více než v roce 2018. Statistiky za jednotlivé aerolinky pod skupinou Lufthansa ukazují značně rozdílný vývoj: Eurowings včetně Brussels Airlinase zaznamenaly pokles o 1,4 %, ostatní značky zaznamenaly mírný růst. Jen za prosinec spadl provoz Eurowings o více než sedm procent. Swiss vykázaly růst o 4,7 %, Austrian o 5,1 %.

Ryanair se na pozici největšího leteckého dopravce vrátil po třech letech. Jeho náskok od ostatních se dál zvyšuje. Skupina International Airlines Group loni přepravila 118,2 milionů cestujících, Air France – KLM 104,2 milionu cestujících.

Tagy Lufthansa Group Ryanair
24 komentářů