Ryanair jako bojovník proti státní pomoci získal úvěr od Velké Británie

Ryanair a jeho Boeing 737-800. Foto: RyanairRyanair a jeho Boeing 737-800. Foto: Ryanair

Letecká společnost Ryanair vystupuje jako hlavní kritik státní pomoci dopravcům v době pandemie koronaviru, sama ale využila úvěr ve výši

Letecká společnost Ryanair vystupuje jako hlavní kritik státní pomoci dopravcům v době pandemie koronaviru, sama ale využila úvěr ve výši 600 milionů liber z britského státního programu Covid Corporate Financing Facility na podporu firmám postiženým pandemií.

Vyplývá to z oznámení o výsledcích za celý finanční rok 2020, který trval do konce března letošního roku. Fond slouží pro úvěry firmám, které byly před vypuknutím krize zdravé, z oboru ve Velké Británii půjčky využily například již Wizz Air, easyJet či British Airways.

Šéf Ryanairu Michael O’Leary opakovaně deklaroval, že hodlá u soudu napadnout všechny případy evropských aerolinek, kterým stát pomůže. Úvěry se státní garancí z britského fondu ale za takovou pomoc nepovažuje, řekl ve vyjádření pro server Politico. Podle něj jde o peníze z programu, který má jasná pravidla pomoci.

Ryanair dnes zopakoval, že má jednu z nejlepších pozic pro to, aby současnou krizi zvládl. Firma má aktuálně na účtech 4,1 miliardy eur, navíc 77 % letadel patří přímo dopravci. Takový poměr vlastních letadel ve flotile je unikátní a firmě dává možnost půjčit si další peníze zástavou za letadla. Pro srovnání: tuzemské Smartwings, u kterých by Ryanair v případě státní pomoci rovněž tento proces napadl u soudu, nevlastní jediné letadlo.

Největší evropský letecký dopravce uvedl, že díky škrtání nákladů se mu podařilo výrazně snížit měsíční částku, kterou spotřebuje bez ohledu na to, že nelétá: z 200 milionů eur v březnu na 60 milionů eur v květnu. „Po této krizi budeme silnější než dosud,“ uvedla firma v prohlášení. Firma oznámila, že propustí kolem tří tisíc lidí.

Michael O’Leary plánuje obnovu letů na červenec. V celém finančním roce očekává přepravu celkem 80 milionů cestujících namísto původně plánovaných 154.

Podle dnes zveřejněných výsledků firma přepravila v uplynulém finančním roce 149 milionů cestujících, o 4 % více než o rok dříve. Příjmy rostly rychleji: o desetinu na 8,49 miliard eur. Je to především díky nárůstu příjmů z prodeje dodatečných služeb. Firma loni zvýšila svůj zisk o 13 % na 1,002 miliardy eur.

Tagy Ryanair státní pomoc aerolinkám
6 komentářů