dkv-spojujeme

ŘVC pustí veřejnost na remorkér Beskydy, bude součástí expozice muzea v Děčíně

Remorkér Beskydy v Děčíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRemorkér Beskydy v Děčíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Vlečný remorkér Beskydy, který jako jediný svého druhu ve střední Evropě stále aktivně slouží na vodě, bude zpřístupněn veřejnosti. Na

Vlečný remorkér Beskydy, který jako jediný svého druhu ve střední Evropě stále aktivně slouží na vodě, bude zpřístupněn veřejnosti. Na zadokolesový remorkér z roku 1956 se budou lidé moci poprvé podívat tuto sobotu, další dny otevřených dveří budou v turistické sezoně následovat, nejbližší 23. června.

Remorkér Beskydy v Děčíně.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Ředitelství vodních cest jako majitel bude prohlídky lodě pořádat ve spolupráci s Oblastním muzeem v Děčíně, které má expozici věnovanou plavbě. Loď bude v sobotu od 14:00 do 18:00 v městském přístavišti pod děčínským zámkem. Jinak kotví v přístavu Loubí. „V České republice jde o mimořádnou událost, neboť remorkér Beskydy je první plavidlo nákladní plavby, které je pro budoucnost zachráněno jako technické památka. A to ve stavu vhodném k prezentování veřejnosti. Bohužel v Čechách byla většina starých plavidel sešrotována nebo radikálně přestavěna,“ uvedl zástupce šéfa ŘVC Jan Bukovský.

Loď je plně funkční. Stát ji v listopadu 2016 koupil od společnosti EVD-Sped., nechal ji zrekonstruovat a zajišťuje s ní veřejnou službu přípřeže nákladním i osobním lodím na Labi v době omezených plavebních podmínek. Remorkér byl zároveň před dvěma lety prohlášen za kulturní památku.

Remorkér Beskydy v Děčíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Remorkér Beskydy v Děčíně.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Využití kolesového pohonu na zádi lodi vychází ze snahy postavit velký remorkér s co nejnižším ponorem, který by současně mohl proplovat různě velkými plavebními komorami. Koncepce pochází z 20. let. V letech 1931 až 1939 byl postaveny čtyři zadokolesové remorkéry Tábor, Blaník, Vltava a Morava. V poválečné sérii v letech 1953 až 1959 Šumava, Tatry, Beskydy, Jeseníky, Slapy, Orlík, Lipno a Kamýk.

 

Tagy Děčín muzeum remorkér Beskydy ŘVC
Žádné komentáře