Růst pražského letiště zpomaluje, nejvíce lidí letělo do Amsterdamu

Vstup do odletové haly Terminálu 2 Letiště Praha. Autor: Letiště PrahaVstup do odletové haly Terminálu 2 Letiště Praha. Autor: Letiště Praha

Letiště Praha míří letos k novému rekordu v počtu cestujících, i když jeho růst mírně zpomaluje. Říjnové statistiky přinesly i

Letiště Praha míří letos k novému rekordu v počtu cestujících, i když jeho růst mírně zpomaluje. Říjnové statistiky přinesly i zajímavé pohyby v žebříčku letišť, kam lidé nejvíce z Prahy létají.

Podle zveřejněných výsledků za říjen přepravilo Letiště Praha 1,466 milionu cestujících, což znamená meziroční nárůst o 7 %. Za celý rok letiště přepravilo 14,41 milionů cestujících, meziroční nárůst je 9,6 %. V říjnu se tak v počtech cestujících dostalo Letiště Praha na úroveň loňských jedenácti měsíců.

Statistiky přitom ukazují, že růst táhne nasazování větších letadel a větší vytížení: počet pohybů, tedy odletů a příletů, stoupl jen o 3 %.

Nečekaná změna nastala v pořadí letišť, kam se z Prahy létá. Letos už podruhé je  se 68 512 cestujícími na prvním místě měsíčních statistik Amsterdam, který se ještě před pár lety pohyboval kolem pátého místa. V říjnu předstihl i letiště Paříž CDG a Šeremetěvo v Moskvě, která dlouhodobě bývají na prvním místě.

Žebříček letišť podle počtu odbavených cestujících na Letišti Praha.
Žebříček letišť podle počtu odbavených cestujících na Letišti Praha.

Za nárůstem je rostoucí kapacita na spojení do Nizozemska, roste současně zájem o dálkové lety s KLM přes Amsterdam i krátké turistické cesty do obou měst.

Říjnová čísla ukazují i to, že nasazení druhého letadla Emirates do Prahy nevedlo k tak velkému růstu, jak firma čekala: počet cestujících do Dubaje stoupl v říjnu v meziročním porovnání jen o desetinu. Aerolinka už omezila provoz na lince na jeden let denně.

Poznámka: v textu jsme původně mylně uvedli, že v říjnu letělo poprvé nejvíce lidí v historii do Amsterdamu. Ve skutečnosti k tomu došlo už v květnu. Za chybu se omlouváme

Tagy letiště praha statistiky přepravených cestujících Letiště Praha
13 komentářů