Růst intenzit kamionové dopravy na dálnicích se v září zastavil

Odpočívka Siřejovice na D8 po rozšíření. Foto: ŘSDOdpočívka Siřejovice na D8 po rozšíření. Foto: ŘSD

CzechToll očekává, že během října celková letošní suma překročí celoroční výběr za rok 2020 (11,5 mld. Kč).

Na českých dálnicích a nejdůležitějších silnicích I. třídy přestala v září houstnout kamionová doprava. Provozovatel mýtného systému CzechToll zaznamenal pouze jednoprocentní rozdíl v počtu mýtných transakcí ve srovnání se zářím 2020. Ještě v srpnu intenzity vzrostly meziročně téměř o sedm procent, v červnu o více než 12 procent.

Mýtné výběry nicméně nadále rostou, a to díky lednovému zvýšení sazeb. Dopravci uhradili v září na mýtném 1,216 miliardy korun, o 16 procent více než loni. Po březnu a červnu jde letos o třetí nejvyšší úhradu. CzechToll očekává, že během října celková letošní suma překročí celoroční výběr za rok 2020 (11,5 mld. Kč).

„Říjen bývá tradičně nejvytíženějším měsícem na českých silnicích z pohledu nákladní dopravy. Je však otázkou, jak se letos promítne do tuzemských přepravních výkonů krize v automobilovém průmyslu způsobená nedostatkem čipů a související omezení výroby v automobilkách,“ uvedl provozní ředitel Czechtollu Petr Chvátal.

Na konci září bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno více než 617 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny. Z toho více než 162 tisíc vozidel má domácí registrační značky. Dlouhodobě platí, že zhruba polovina mýtného je vybrána od zahraničních dopravců.

Tagy czechtoll kamiony mýtné
Žádné komentáře