Rusko a Čínu spojil nový most přes řeku Amur

Nový most mezi Ruskem a Čínou. Foto: Denis Lychmanov / Facebook.comNový most mezi Ruskem a Čínou. Foto: Denis Lychmanov / Facebook.com

Most je zpoplatněn mýtem, měří přes kilometr. Ušetří ale až 1500 kilometrů jízdy.

Mezi Ruskem a Čínou byl dnes otevřen nový most přes řeku Amur. Konstrukce stála 19 miliard rublů (asi 7,7 miliard korun), je dlouhá 1080 metrů a podle ruského ministerstva dopravy rozšíří vzájemný obchod o jeden milion tun zboží ročně, napsala agentura Reuters.

V dnešním rozděleném světě nese tento most mezi Blagověščenskem a Chej-che zvláštní symbolický význam,“ prohlásil Jurij Trutněv, zástupce Kremlu na ruském Dálném východě.

Slavnostní otevření doprovázel ohňostroj a po mostě, který byl ověšený vlajkami obou zemí, přejely z obou stran první nákladní vozy. Čínský vicepremiér Chu Čchun-chua při příležitosti řekl, že Čína s Ruskem plánuje prohloubit praktickou spolupráci ve všech oblastech.

Most byl ve výstavbě od roku 2016 a jeho otevření, původně plánované na květen 2020, bylo odsunuto kvůli pandemickým opatřením. Podle BST-MOST, firmy, která most stavěla na ruské straně, nová trasa zkrátí cestu čínského zboží na západ Ruska o 1500 kilometrů. Vozidla, která budou chtít most použít, musí zaplatit poplatek 8700 rublů (asi 3500 korun). Podle odhadu zpravodajského webu The Moscow Times si na sebe most takto vydělá za 20 let.

Rusko v dubnu uvedlo, že jeho vzájemný obchod s Čínou dosáhne objemu 200 miliard dolarů do roku 2024. Čína je velkým odběratelem ruských nerostných surovin a zemědělských produktů. Ruskou invazi na Ukrajinu neodsoudila.

ČTK

Tagy Amur Čína Rusko
48 komentářů