Ruská státní leasingová firma žaluje Boeing, chce zrušit smlouvu na 737 MAX

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Ruská leasingová společnost Avia Capital Services je první firmou, která žaluje Boeing kvůli uzemnění letadel Boeing 737 MAX. U soudu

Ruská leasingová společnost Avia Capital Services je první firmou, která žaluje Boeing kvůli uzemnění letadel Boeing 737 MAX. U soudu se domáhá zrušení objednávky na celkem 35 strojů.

O žalobě informovaly jako první Financial Times. Leasingová společnost patří do státem ovládané skupiny Rostec. Žalobu firma podala v USA. Podle žaloby klamal Boeing záměrně zákazníka o problémech tohoto letadla a proto se firma domáhá zrušení kupní smlouvy.

Avia si objednala celkem 35 letadel, zaplatila zatím už zálohu 35 milionů dolarů. V žalobě se kromě úroků domáhá ještě dalších 115 milionů dolarů jako ušlý zisk za uzemnění letadel a hledání náhradních strojů. Podle vyjádření amerického právního zástupce leasingové firmy Boeing nabídl firmě kompenzace, ty ale byly nedostatečné.

Podle původních plánů měl začít Boeing dodávat letadla od října letošního roku, ještě před nehodou se ale s firmou dohodl na odkladu dodávek na rok 2022. Není tak úplně jasné, jaké ušlé zisky chce ruská strana žalobou vymoci.

Boeing odmítl žalobu komentovat. Zatímco se firma soustředí plně na návrat letadla do provozu, poté ji čekají složitá jednání se zákazníky. Škody způsobené aerolinkám uzemněním letadel jsou nejméně v řádu miliard dolarů. Podle právníků ruské firmy lze očekávat, že podobných žalob v příštích týdnech výrazně přibude i od jiných zákazníků.

Tagy Avia Capital Services boeing uzemnění letadel 737 MAX
Žádné komentáře