Rudná se po sedmi letech otevírá provozu, do zdí rozemleli přes 30 tisíc pneumatik

Stavba silnice I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSDStavba silnice I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSD

V Ostravě se dnes dopoledne konala velká sláva. Ředitelství silnic a dálnic zde po více než sedmi letech od zahájení

V Ostravě se dnes dopoledne konala velká sláva. Ředitelství silnic a dálnic zde po více než sedmi letech od zahájení výstavby otevřelo nový čtyřpuhový úsek silnice I/11, známý jako prodloužená Rudná. Spolu s řidiči si tak mohou oddechnout i obyvatelé západní části Ostravy, hlavně ulic 17. listopadu a Opavské, které trápil hustý tranzitní provoz. Pro řidiče bude úsek otevřen od večera.

Celá stavba, která měří 6,7 kilometru, se začala stavět už v roce 2012. Definitivně dokončena ale byla kvůli sporům ŘSD s majiteli přilehlých pozemků až dnes. Řidičům se dnes otevřelo 4,5 kilometru nové silnice, zbylé úseky se podařilo silničářům zprovoznit už v minulých letech.

Odpůrce stavby reprezentovalo Občanské sdružení Skalka v čele s architektem Dušanem Richtárem. Spory blokovaly stavbu 414 metrů silnice. Podařilo se je zažehnat až vstoupením kraje jako mediátora mezi obě znepřátelené strany letos v lednu.

Šlo především o technickou podobu a rozsah protihlukových stěn, lávku přes silnici a výkup věcných břemen na pozemcích. Právě protihlukové stěny ŘSD v rámci urovnání sporů vyprojektovalo znovu. „Udělali jsme vše pro to, abychom obyvatele okolní zástavby před hlukem ochránili,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Zdi mají plochu 3300 metrů čtverečních. Obsahují 147 tun granulátu z pneumatik, což představuje 33 tisíc pneumatik.

Prodloužená Rudná propojuje dva stávající čtyřpruhové úseky silnice I/11 mezi Opavou a Ostravou. Dostavba sporných 414 metrů začala letos 21. září.

Zprovozňování jednotlivých částí Rudné:
– 10/2015 – zároveň se zprovozněním navazující stavby I/11 Mokré Lazce, bylo zprovozněno provizorní napojení části stavby na stávající silnici I/11 v prostoru nákupního centra Globus
– 06/2016 – byla spuštěna doprava po objízdné trase vedené za Globusem, která je variantou za úplnou uzavírku I/11 (16 měsíců) po zprovoznění hlavní trasy silnice Prodloužené Rudné.
– 08/2017 – zahájen zkušební provoz na rampách MÚK Krásné Pole a přeložkách stávající I/11
– 11/2017 – zprovoznění části hlavní trasy po MÚK Krásné Pole a ulice K. Svobody u Globusu
Pramen: ŘSD

Trasa I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSD

Trasa I/11 prodloužená Rudná. Foto: ŘSD

I/11 Ostrava, prodloužená Rudná – hranice okresu Opava

Hlavní trasa:

délka: 6,7 km

kategorie: S 22,5/100 a S 24,5/100

plocha vozovek: 198 276 m2

počet všech stavebních objektů: 123

zhotovitel: STRABAG, OHL ŽS, JHP

cena stavby dle smlouvy: 2 449 mil. Kč bez DPH

Tagy I/11 ostrava prodloužená Rudná ŘSD
30 komentářů