ŘSD získalo poslední stavební povolení pro opravu D1. Rozklad stát řešil 39 měsíců

Modernizace D1. Foto: Ministerstvo dopravyModernizace D1. Foto: Ministerstvo dopravy

Šest let po zahájení modernizace dálnice D1 má Ředitelství silnic a dálnic všechna potřebná stavební povolení. Ministr dopravy Dan Ťok

Šest let po zahájení modernizace dálnice D1 má Ředitelství silnic a dálnic všechna potřebná stavební povolení. Ministr dopravy Dan Ťok zamítl tento týden definitivně rozklad Dětí Země a dalších účastníků proti modernizaci úseku 11 mezi Koberovicemi a Humpolcem.

Rozhodnutí ministra je na úřední desce. Děti Země dosud napadaly modernizaci každého úseku D1, prodloužily tak často zahájení stavby o rok až dva, někdy i déle. To je případ i úseku 11: rozklad podaly Děti Země už v listopadu 2015 a teprve teď je vypořádán. Celkem státu zabralo 39 měsíců, než se s protesty proti stavbě vypořádal. „Jde o poslední úsek, kde ještě nemáme stavební povolení,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Podle zákona ŘSD povolení po zamítnutém rozkladu obdrží do 15 dní, je už jisté, že ho získá. Proti rozkladu neexistuje opravný prostředek s odkladným účinkem.

Ministerstvo dopravy řešilo rozklad celkem tří účastníků v jednom řízení, kromě Dětí Země ho podaly ještě dvě fyzické osoby z Humpolce. Zatímco Děti Země požadovaly přezkum všech závazných stanovisek, fyzické osoby se dožadovaly protihlukové stěny nebo se stavbou nesouhlasily kvůli tomu, že ŘSD pro ni nemělo potřebné pozemky. ŘSD je ale později získalo.

Necelých devět kilometrů dálnice by se tak mělo začít modernizovat ještě letos. ŘSD už vypsalo soutěž, lhůta pro podání nabídek vyprší příští týden. Předpokládaná hodnota zakázka je 1,049 miliardy korun. Hotovo má být v roce 2021. Letos pokračuje modernizace na celkem sedmi úsecích.

Úsek 11 dálnice D1. Foto: ŘSD

Úsek 11 dálnice D1. Foto: ŘSD

 

Tagy D1 D1 modernizace Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
10 komentářů