ŘSD zahájilo stavbu průtahu Plzní kolem Velkého Boleveckého rybníka

Stavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravyStavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravy

Ředitelství silnic a dálnic dnes slavnostně zahájilo stavbu nového úseku silnice I/20 na průtahu Plzní. Konkrétně jde o 1,3 kilometru

Ředitelství silnic a dálnic dnes slavnostně zahájilo stavbu nového úseku silnice I/20 na průtahu Plzní. Konkrétně jde o 1,3 kilometru silnice mezi ulicemi Plaská a Na Roudné kolem Velkého Boleveckého rybníka, kde má nově vzniknout čtyřpruh.

Zakázku získalo s nejnižší cenou sdružení firem Eurovia, Berger Bohemia a Swietelsky. Do soutěže šlo s cenou 494 milionů korun bez DPH, předpokládaná cena investora činila 531 milionů bez DPH.

ŘSD vidí význam chystaného úseku mimo jiné v tom, že odvede dopravu z rekreační oblasti rybníka. Klíčové je ale odvedení tranzitní dopravy z centra města, kudy dnes I/20 vede. Její přeložka má být alternativní spojnicí silnic I/27 (na Žatec a Most) a I/26 (na Rokycany).

Stavba silnice I/20 na průtahu Plzní. Pramen: ŘSD

Stavba silnice I/20 na průtahu Plzní. Pramen: ŘSD

Součástí stavby bude i úprava železniční zastávky Plzeň-Bílá Hora na trati do Žatce, kde vznikne nové nástupiště, a také zbudování nového železničního mostu. Hotovo má být v květnu v roce 2021.

ŘSD přitom do budoucna počítá s napojením výše zmíněného úseku na ulici Rokycanskou rovněž ve čtyřpruhovém uspořádání. Zatím ale budou muset řidiči vzít zavděk ulicí Jateční (II/231), na kterou se nový čtyřpruh za dva roky napojí formou stažení na dvoupruh.

Silnice I/20 je součástí mezinárodního tahu E49 Vídeň – České Budějovice – Plzeň – Karlovy Vary – Magdeburg. V oblasti Plzně se ŘSD rozhodlo přebudovat silnici I/20 na čtyřpruh, který odvede tranzitní dopravu a ulehčí vnitroměstské dopravě v Plzni.

Tagy I/20 Plzeň ŘSD
2 komentáře