ŘSD začne s opravou hlavního tahu z Mělníka na Českou Lípu

Oprava silnice v Tupadlech. Foto: ŘSDOprava silnice v Tupadlech. Foto: ŘSD

Omezení na silnici potrvá čtyři měsíce, řidiče čeká kyvadlový provoz.

Řidiče na silnici I/9 čeká od soboty zhruba čtyřměsíční omezení v obci Tupadly na Mělnicku. Jde o rekonstrukci opěrné zdi na hlavním tahu z Mělníka do České Lípy.

Zeď v délce 40 metrů se nachází při levém okraji silnice ve směru jízdy na Českou Lípu. „Vlivem souběhu působení klimatických jevů a těžké dopravy jsme zaznamenali nestabilitu konstrukce vozovky, a to zejména v důsledku výrazného poškození pískovcových kvádrů, z nichž je větší část opěrné zdi postavena,“ řekl Martin Buček z týmu komunikace ŘSD.

Oprava bude znamenat kyvadlový provoz až do srpna 2021, řízena bude semafory. Omezení provozu se týká jízdního pruhu směrem na Mělník.

Součástí sanace a výstavby nové opěrné zdi, která bude mít železobetonový základ usazený na ocelových mikropilotách a bude vyzděna lomovým kamenem, bude rovněž nový drenážní systém s dostatečnou kapacitou odvodnění. Líc stávající zdi a její podloží bude zesíleno tryskovou injektáží, záporovým pažením a stříkaným betonem. „V jednom jízdním pruhu se bude budovat rovněž nová vozovka, která je nad stávající opěrnou zdí porušena vlivem poklesů způsobených odnosem materiálu za rubem zdi. Bude instalován nový zádržný systém i silniční zrcadlo,“ dodal Buček.

Rekonstrukci provede společnost AZ Sanace za necelých 13 milionů Kč bez DPH, která se rovněž zavázala předat dílo do užívání za 120 kalendářních dnů od zahájení prací.

Tagy I/9 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
24 komentářů