ŘSD začalo stavět další obchvat. Silnice kolem Chýnova zrychlí cestu ze západu na východ

Zahájení stavby obchvatu Chýnova. Foto: MDČRZahájení stavby obchvatu Chýnova. Foto: MDČR

Nová stavba bude hotová za dva roky, nabrala zpoždění kvůli dlouhému povolování.

Ředitelství silnic a dálnic se podařilo zahájit budování dalšího obchvatu, u kterého dlouho čekal na stavební povolení. Dva roky po vybrání společnosti M-Silnice v soutěži začal se stavbou obchvatu Chýnova na silnici I/19 z Tábora do Pelhřimova.

Nová silnice bude měřit 3,55 kilometru, ŘSD za ni zaplatí 262 milionu korun. „Vybudováním obchvatu města dojde k vyloučení tranzitní dopravy mimo Chýnov, a tak k výraznému snížení hlučnosti a imisí a samozřejmě také ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu. Zároveň dojde k odstranění nevhodného průběhu trasy z  hlediska směrových i sklonových parametrů, které již nevyhovují aktuálním dopravním intenzitám,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Budování potrvá dva roky.

Silnice I/19 spojuje západní Čechy s východní částí jižních Čech. Prostřednictvím dálnice D1 přes silnici I/34 a D1 pak s východními oblastmi republiky, Slovenskem a dalšími státy.

Stavět se původně mělo podstatně dříve, tři roky ale trval maraton odvolávání proti stavebnímu povolení. První žádosti o stavební povolení byly podány už ve druhé polovině roku 2017, poslední povolení obdrželo ŘSD až na konci srpna. Detailně je stavba popsána v informačním letáku Ředitelství silnic a dálnic.

Denně Chýnovem projede 10 tisíc aut, z toho 3 000 nákladních. Obchvat bude mít délku 3,6 kilometru.

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Na stejné silnici už letos došlo ke zlepšení průjezdu: v únoru ŘSD otevřelo dlouho očekávaný obchvat obce Kámen. Na obchvat Chýnova má v budoucnu navázat obchvat sousedních Kladrub, jehož součástí bude i nový železniční most (trať Tábor – Obrataň) přes silnici.

 

Tagy I/19 M-Silnice obchvat obchvat Chýnova Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
39 komentářů