ŘSD výrazně zkrátilo termín opravy výpadovky z Liberce, hotovo je o rok dříve

Silnice I/35 mezi Libercem a Chrastavou. Foto: ŘSDSilnice I/35 mezi Libercem a Chrastavou. Foto: ŘSD

Zprovoznění vytížené silnice do Chrastavy nastane o 15 měsíců dříve, než počítala smlouva.

Řidičům se během víkendu plně zprovozní silnice I/35 mezi Libercem a Chrastavou. Opravy čtyřproudé silnice začaly loni, po zimní přestávce pokračovaly od jara.

Konec oprav oznámilo ŘSD na svých stránkách. Podle smlouvy o dílo měla rekonstrukce skončit v listopadu příštího roku. „Zkrátit termín realizace se nám podařilo především díky zhotoviteli a zejména pak díky Krajskému úřadu v Liberci, který po dlouhém jednání povolil dopravně-inženýrská opatření (DIO) na celý úsek. Zkrácení termínů nemá žádný vliv na smluvní cenu,“ říká ředitel liberecké Správy ŘSD Jan Wohlmuth.

Řidiči podle něj musí počítat s tím, že v okolí budou probíhat ještě dokončovací práce. Především se bude jednat o vodorovné dopravní značení.

Zakázku za 237 milionů korun bez DPH získalo sdružení firem Strabag a Eurovia CS. K velké opravě došlo 15 let poté, co byla silnice rozšířena, z původní dvoupruhové se stala čtyřpruhová v celém úseku, ve stoupáních je pětipruhová. ŘSD už dříve vysvětlilo, že důvodem prakticky kompletní rekonstrukce je výrazně větší provoz, než se počítalo, zejména u nákladní dopravy.

Jde o celkem 7,3 kilometru dlouhý úsek. V rámci stavby byl vyměněn nejen kryt vozovky, ale i stávající mostní závěry na chrastavské estakádě, které již neodpovídaly současným normám a předpisům a byly nahrazeny ocelovými profily s tělem z konstrukční oceli a hlavou z nerezové oceli. U Stráže nad Nisou byla na základě hlukové studie a vyjádření krajské hygienické stanice položena nízkohlučná vrstva asfaltového koberce, díky čemuž dojde ke snížení hluku v této oblasti. Stávající protihlukové stěny byly očištěny a dodatečně opatřeny pruhy pro zabránění střetu ptáků.

Tagy Eurovia CS I/35 I/35 Stráž nad Nisou - Chrastava Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Strabag
8 komentářů