ŘSD už má stavební povolení, jižní část obchvatu Otrokovic se začne stavět v létě

D55 poblíž Pravčic. Autor: Lakky – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48769607D55 poblíž Pravčic. Autor: Lakky – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48769607

Jihovýchodní část obchvatu Otrokovic v podobě přes tři kilometry dlouhého úseku D55 je zase o něco blíže k poklepání základního

Jihovýchodní část obchvatu Otrokovic v podobě přes tři kilometry dlouhého úseku D55 je zase o něco blíže k poklepání základního kamene. Ministerstvo dopravy vydalo ve čtvrtek stavební povolení, Ředitelství silnic a dálnic tak zbývá už jen vybrat firmu, která dálnici postaví.

„Soutěž ještě nebyla ukončena, nyní běží termín pro podání nabídek,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Silničáři nicméně očekávají, že se poprvé u Otrokovic kopne v létě, hotovo má být do konce roku 2021. Předpokládané náklady činí 932 milionů bez DPH, dá se ale čekat, že z tendru vyjde nižší cena.

D55, obchvat Otrokovic. Autor: ŘSD

D55, obchvat Otrokovic.
Autor: ŘSD

ŘSD už má od začátku dubna všechny potřebné pozemky, některé přitom muselo vyvlastnit. V místě nyní probíhá archeologický průzkum.

Stavba má po svém dokončení výrazně ulevit obyvatelům Otrokovic od dopravní zátěže. Jihovýchodní část obchvatu naváže na už hotový severovýchodní úsek, který byl otevřen v roce 2006, a definitivně tím odvede tranzitní dopravu z města.

Obchvat Otrokovic je přitom typickým příkladem zdlouhavé přípravy dálničních staveb. Od vydání kladného stanoviska EIA už uplynulo 13 let. Celá D55 od Olomouce přes Přerov a Otrokovice k Břeclavi má měřit 101 kilometrů, hotovo je nyní 18 kilometrů. Z toho úsek Přerov – Hulín bude mít D55 společný s dálnicí D1.

Tagy D55 obchvat Otrokovice ŘSD
3 komentáře