ŘSD postaví u Budějovic středisko údržby dálnice, vypsalo tendr s cenou 410 milionů

Středisko správy a údržby dálnice Přerov, ilustrační foto. Pramen: ŘSDStředisko správy a údržby dálnice Přerov, ilustrační foto. Pramen: ŘSD

ŘSD počítá s tím, že na celé D3 budou čtyři SSÚD, v provozu je zatím pouze středisko Chotoviny.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje ve snaze dovybavit nedodělanou dálnici D3 obvyklým zázemím, jako jsou odpočívky či střediska údržby. Aktuálně vypsalo tendr na zbudování nového areálu Střediska správy a údržby dálnice (SSÚD) severně od Českých Budějovic – SSÚD Borek. Navzdory názvu projektu má areál vzniknout v katastru Hosína. Předpokládaná hodnota zakázky je 410,6 milionu korun.

„Vybudování střediska je důležité pro údržbu úseku dálnice D3 mimo jiné na celém budovaném obchvatu Českých Budějovic. Stavba má vydané stavební povolení v právní moci,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Nové středisko má vzniknout zhruba na 127. kilometru dálnice a na starost bude mít padesátikilometrový úsek od Veselí nad Lužnicí po Třebonín. Bude mít mimo jiné čerpací stanici, sklad pro 2000 tun soli nebo stanici dálniční policie. Kousek odsud se od února staví nová odpočívka Chotýčany.

Z plánovaných 170 kilometrů dálnice D3 je aktuálně v provozu 70 kilometrů od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic. Tam navazuje třicetikilometrové staveniště, které zahrnuje tři úseky; otevírat by se měly současně v roce 2024.

ŘSD počítá s tím, že na celé D3 budou čtyři SSÚD, v provozu je zatím pouze středisko Chotoviny. Vedle Borku má vzniknout SSÚD ještě u Kaplice nedaleko rakouských hranic a u Netvořic na Benešovsku.

Na celé české dálniční síti je zatím 19 SSÚD, letos má být uvedeno do provozu SSÚD Městec na D35.

Tagy D3 ŘSD SSÚD SSÚD Borek
1 komentář