ŘSD po letech vypsalo soutěž na obchvat Havlíčkova Brodu, bude stát přes miliardu

Stavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravyStavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravy

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo první letošní velkou zakázku na stavbu silnice v hodnotě přes miliardu korun. Jde o dlouho

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo první letošní velkou zakázku na stavbu silnice v hodnotě přes miliardu korun. Jde o dlouho očekávanou stavbu jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu, která má ulehčit městu od silné tranzitní dopravy.

Zakázka za 1,162 miliardy korun má být spolufinancována z evropských zdrojů. Podle věstníku veřejných zakázek mají zájemci termín na podání nabídek do 21. března.

Čtyřkilometrový úsek naváže na již dříve otevřenou část obchvatu, takzvaný severovýchodní diametr, který slouží od roku 2003. Ten vyvedl z města jen část dopravy, hlavní tranzitní provoz silnice I/38 vede nadále přes město. Podle posledního sčítání dopravy v roce 2016 městem denně projede přes 17 tisíc aut, více než pět tisíc nákladních. Po dokončení obchvatu povede trasa silnice I/38 už plně po okraji města.

Obchvat bude postaven v kategorii 11,5/70. Na trase vzniknou dvě nové mimoúrovňové křižovatky: Termesivy a Skalka. Na začátku i na konci trasy je přeložka silnice I/38 napojena na stávající silniční síť úrovňovými okružními křižovatkami – na začátku stavby jde o  stávající okružní křižovatku. Součástí je i přemostění dvou železničních tratí. Kompletní popis stavby je na stránkách ŘSD.

Mapa JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSD

Mapa JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Foto: ŘSD

Stavbu chce ŘSD zahájit ještě letos. Od konce listopadu má už na obchvat stavební povolení. Přípravu dlouho zpomalovaly nevyřešené výkupy pozemků.

Tagy I/38 Obchvat Havlíčkova Brodu Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
10 komentářů