ŘSD opraví silnici z Přerova do Vinar, která byla poničena při stavbě D1

Poškozená silnice v Přerově v úseku Předmostí - Vinary. Foto: FB Michal ZáchaPoškozená silnice v Přerově v úseku Předmostí - Vinary. Foto: FB Michal Zácha

Poškozená silnice nebyla součástí náhrad souvisejících se stavbou D1 z Lipníku do Přerova.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nechá opravit zhruba 1,5 kilometru dlouhý úsek silnice z Přerova-Předmostí do Vinar, který byl poničen hustým provozem těžkých nákladních automobilů při stavbě nedaleké dálnice D1. Rekonstrukce bude zahájena v březnu a přijde na 30 milionů korun. Připravena je objízdná trasa přes Popovice. ČTK to sdělil hejtmanův náměstek Michal Zácha (ODS), který opravu této silnice řešil v předchozím volebním období z pozice přerovského radního.

Silnice z Přerova-Předmostí do Vinar byla do léta 2019 využívána jako trasa pro zásobování stavby nového dálničního úseku. Olomoucký kraj podle Záchy získal od státu kompenzace na opravu vozovek, které byly v souvislosti se stavbou D1 poškozeny. Silnice z Přerova do Vinar ale patří Přerovu a součástí náhrad nebyla.

Jedná se o místní komunikaci, která je v havarijním stavu a rekonstrukci nutně potřebuje. Pokusil jsem se dohodnout se zástupci ŘSD, aby byla silnice opravena na jejich náklady. Náš požadavek byl po několika jednáních vyslyšen a od 1. března se konečně bude po dobu čtyř a půl měsíce vozovka rekonstruovat,“ uvedl Zácha.

Kromě zhruba 1 500 metrů dlouhého úseku vozovky budou opraveny rovněž dvě autobusové zastávky u této silnice. „Objízdná trasa povede přes Popovice. V současné době ještě řešíme trasu pro autobusy, takže jednáme s dopravcem. Chceme cestujícím zachovat komfort, tudíž by provizorní zastávky měly být v docházkové vzdálenosti od těch současných,“ uvedl hlavní stavbyvedoucí z firmy Strabag Jan Vavřík.

Zhruba 14 kilometrů dlouhý úsek dálnice D1, který spojuje Přerov s Lipníkem nad Bečvou, byl zprovozněn v závěru roku 2019. Letos byla zahájena stavba navazujícího úseku z Přerova do Říkovic, v provozu má být na jaře 2026. Tento desetikilometrový úsek D1 je posledním, který chybí k tomu, aby byl dálniční tah z Prahy přes Brno do Ostravy a na polské hranice kompletní.

Tagy D1 Olomoucký kraj Přerov Ředitelství silnic a dálnic
4 komentáře