ŘSD odevzdalo dokumenty k východní části okruhu Brna, tunel bude až ve 30. letech

VMO. Autor: Harold – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12458413VMO. Autor: Harold – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12458413

Ředitelství silnic a dálnic udělalo další krok v přípravě východní části velkého městského okruhu v Brně. Po roce od takzvaného

Ředitelství silnic a dálnic udělalo další krok v přípravě východní části velkého městského okruhu v Brně. Po roce od takzvaného zjišťovacího řízení odevzdalo dokumentaci k vlivu stavby na okolí (EIA) a zahájilo tak proces posuzování.

Konkrétně jde o úsek od Vinohrad přes křížení s ostravskou radiálou k výpadovce na Bratislavu. Délka posuzovaného úseku je téměř sedm kilometrů, součástí stavby má být i kilometr a půl dlouhý tunel Vinohrady pod Židenickým kopcem.

Úsek kromě zlepšení průjezdu městem také spojí dvě výpadovky (radiály) směrem na Olomouc a na Bratislavu. Stavba má ulehčit přetíženým ulicím Olomoucká a Zvonařka.

Brněnský okruh. Pramen: http://www.mestsky-okruh-brno.cz/

Brněnský okruh.
Pramen: http://www.mestsky-okruh-brno.cz/

Stavba bude rozdělena do čtyř etap, přičemž první kopnutí se očekává v roce 2020. První etapa by měla skončit v roce 2023. Naopak poslední část včetně tunelu bude hotová podle dokumentace až v roce 2033. Záměr se musí mimo jiné vypořádat i s chystanou přestavbou železniční uzlu Brno, podle dokumentace projekt neznemožní ani jednu variantu umístění budoucího brněnského hlavního nádraží.

U navazující stavby od severu, jejíž součástí je mostní estakáda přes seřaďovací nádraží Maloměřice, už proces EIA skončil a probíhá projektování. Z mostu se má doprava zanořit právě do tunelu Vinohrady, který bude z větší části ražený, zhruba 400 metrů ale bude hloubených.

Etapy stavby východní části VMO Brno. Pramen: ŘSD/dokumentace EIA

Etapy stavby východní části VMO Brno.
Pramen: ŘSD/dokumentace EIA

Výstavba záměru je plánována ve 4 etapách v těchto časových horizontech:
– 1. etapa – rok dokončení 2023
– 2. etapa – rok dokončení 2026
– 3. etapa – rok dokončení 2028
– 4. etapa – rok dokončení 2033

Tagy brno EIA I/42 okruh ŘSD VMO
5 komentářů