ŘSD navrhne úpravy dálnice D35 v okolí Litomyšle

Vizualizace D35 u LitomyšleVizualizace D35 u Litomyšle

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se bude snažit vyjít vstříc obcím a spolkům, které nesouhlasí s navrhovanou podobou budoucí dálnice

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se bude snažit vyjít vstříc obcím a spolkům, které nesouhlasí s navrhovanou podobou budoucí dálnice D35 v okolí Litomyšle. Proti územním rozhodnutím na dva úseky vydaným v prosinci se také odvolaly. Takzvanou trasu nula z dokumentace k územnímu řízení ŘSD nechce směrově měnit, řekl novinářům místostarosta Litomyšle Radomil Kašpar (KDU-ČSL).

ŘSD začne podle připomínek připravovat návrhy na úpravu dálnice, například na výstavbu valů, protihlukových stěn, hustší osázení zelení a bude uvažovat o úpravě výškového profilu trasy. Změny by měly pomoci snížit hlučnost a další nepříjemné vlivy dálnice na okolí.

Za Pardubický kraj rád pomohu při přesvědčování kompetentních orgánů a ministerstev o důležitosti uvolnění peněz pro navržená opatření, která vyplynou při přípravě projektu pro realizaci stavby. Dálnici D35 nepotřebuje pouze Litomyšl, ale je páteří celého kraje a České republiky,“ uvedl Michal Kortyš (ODS), senátor a náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu.

Na úseku z Litomyšle do Janova některým lidem vadí zvolená trasa. ŘSD ji dlouho chystalo středem koridoru, který schválilo město Litomyšl. Další varianta zvažovala vedení silnice nikoli po náspech, ale v zářezu. Zastupitelstvo Litomyšle před dvěma lety o jeden hlas doporučilo původní variantu. Lidé z obcí Strakov či Janov se s tím ale nesmířili. V úseku ze Džbánova do Litomyšle zase panují obavy z toho, že dálnice povede u Pekla přes cenné zdroje pitné vody.

Žádost o vydání územního rozhodnutí na zbývající třetí úsek D35 kolem Kornic již posuzuje Krajský úřad Pardubického kraje. Podle litomyšlské radnice lze předpokládat, že územní rozhodnutí by mohlo být vydáno koncem roku 2020.

D35 Litomyšl - Janov

D35 Litomyšl – Janov

ČTK

Tagy D35 D35 Džbánov - Litomyšl D35 Litomyšl - Janov Litomyšl Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
10 komentářů