ŘSD může začít stavět D35 územím bývalého bojiště, vznikne i kostnice

Vizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSD

Na stavbu dalšího úseku je již podepsána smlouva, začne se v září.

Česko-slovensko-maďarské sdružení MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt se stalo definitivně vítězem soutěže na stavbu dalšího úseku dálnice D35. Za 1,628 miliardy korun postaví 7,5 kilometrů nové dálnice Sadová – Plotiště v Královéhradeckém kraji.

O podpisu smlouvy informoval na sociální síti X generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Oproti odhadované ceně stát ušetří přes 800 milionů korun. Stavba začne v polovině letošního září. Do tendru přišly jen dvě nabídky.

Od podání nabídek do vyhlášení vítěze uplynuly téměř čtyři měsíce. Prodlevu vysvětlil Mátl například expertním posuzováním, zda nedošlo k podání mimořádně nízké nabídkové ceny. „Ověřovaly se předložené reference a ještě byla nutná součinnost dodavatele s předložením originálů dokumentů,“ dodal Mátl. Se zahájením počítá nejpozději do září.

Dálnice D35 Sadová - Plotiště. Pramen: ŘSDPlán výstavby D35, stav k 08/2024

Nová část dálnice spojí úsek mezi křižovatkou s D11 (Plotiště) s křižovatkou Sadová, kde se napojí na již budovanou část do Hořic. Trasa 7,5 kilometru dlouhého úseku vede rovinatým a mírně zvlněným terénem. V rámci výstavby dálnice bude vybudováno celkem devět mostních objektů, z nichž nejdelší je 114,3 metru dlouhá estakáda Všestary. Detailně je popsána v informačním letáku.

Z I/35 bude II/635. ŘSD daruje Královéhradeckému kraji silnici, čeká se na dokončení dálnice

Nová dálnice povede územím bojiště bitvy u Hradce Králové z roku 1866. Jak nedávno upozornila krajská příloha Mladé fronty DNES, kvůli nálezům ostatků vojáků z bitvy v trase dálnice vznikne v Čistěvsi kostnice. U Hradce Králové proběhla největší bitva na území Česka v historii. Druhé největší bitvy v Evropě 19. století se účastnilo přes 400 tisíc vojáků. Přes sedm tisíc vojáků zde zahynulo.

Tagy D35 D35 Sadová - Plotiště Doprastav Duna Aszfalt MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
Žádné komentáře