ŘSD má většinu pozemků pro nejdelší chybějící úsek D35, přes 70 hektarů získalo od státu

Vizualizace tunelu Maletín na D35 mezi Starým Městem a Mohelnicí. Foto: ŘSDVizualizace tunelu Maletín na D35 mezi Starým Městem a Mohelnicí. Foto: ŘSD

Státní pozemkový úřad na ŘSD převedl 46 pozemků o celkové výměře 71 tisíc metrů čtverečních.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se aktuálně pochlubilo výkupy pozemků pro nejdelší chybějící úsek dálnice D35, kterým je 18 kilometrů mezi Starým Městem na Svitavsku a Mohelnicí.

„Majetkoprávní vypořádání stavby postupuje rychlým tempem. V současné době má ŘSD vyřešeny výkupy pozemků od 86 % vlastníků, což odpovídá 78 % listů vlastnictví,“ uvedl mluvčí ŘSD pro Olomoucký kraj Miroslav Mazal. Na výkupy pozemků dosud silničáři vynaložili přes 730 milionů korun.

Nemovitosti nadto získali i bezplatně, a to na základě dohody se Státním pozemkovým úřadem. Ten na ŘSD převedl 46 pozemků o celkové výměře 71 tisíc metrů čtverečních. „Od podání žádosti k realizaci dohody uplynulo devět měsíců (srpen 2023–květen 2024), zájmová oblast se týká katastrálních území Křemačov, Loštice, Míroveček, Mohelnice, Podolí u Mohelnice, Řepová a Starý Maletín,“ doplnil Mazal.

Úsek má od února 2023 pravomocné územní rozhodnutí, od konce letošního dubna běží stavební řízení. Plánované zahájení nicméně oddaluje skutečnost, že vláda v létě 2022 úsek zařadila (spolu se sousedním úsekem Opatovec – Staré Město o délce 16,6 km) do projektu PPP. Téměř 35 kilometrů D35 tak bude financovat a stavět vybraný koncesionář, kterému stát bude následně dálnici splácet. Odhady hovoří o více než 30 miliardách. Úsek Opatovec – Staré Město už má pravomocné stavební povolení od loňského listopadu a vykoupeny téměř všechny pozemky.

Letos v dubnu ministerstvo dopravy vybralo transakčního poradce pro výběr koncesionáře projektu PPP. Je jím sdružení firem White & Case, PricewaterhouseCoopers Česká republika, SIEBERT + TALAŠ a Mott MacDonald CZ. Zpoždění nastalo i kvůli zrušení první soutěže na transakčního poradce.

ŘSD aktuálně klade zahájení stavby na rok 2026 a uvedení do provozu v roce 2029.

Stav D35 - postavené úseky, rozestavěné a v přípravě. Foto: dalnice-d35.czTrasa dálnice D35 mezi Opatovcem a Starým Městem. Foto: ŘSDD35 Staré Město - Mohelnice. Pramen: ŘSD
Tagy D35 D35 Opatovec - Staré Město D35 Staré Město - Mohelnice ŘSD
35 komentářů