ŘSD má územní rozhodnutí pro další obchvat mezi Mladou Boleslaví a Nymburkem

Vizualizace přeložky Krchleby - Nymburk na silnici I/38. Foto: ŘSDVizualizace přeložky Krchleby - Nymburk na silnici I/38. Foto: ŘSD

Stavby dvou obchvatů Krchleb a Luštěnic plánuje ŘSD na roky 2028 a 2029.

Cestování po silnici mezi Mladou Boleslaví a Nymburkem by mělo být v příštích letech rychlejší a bezpečnější. Pomoci tomu mají dva připravované obchvaty: Luštěnic a Krchleb. V jejich přípravě nastal další posun. Krajský úřad Středočeského kraje vydal územní rozhodnutí pro více než pětikilometrovou přeložku silnice I/38, která vyvede tranzitní dopravu z obcí Krchleby a Všechlapy.

O vydání rozhodnutí informovalo Ředitelství silni a dálnic (ŘSD) v tiskové zprávě. Nová silnice bude měřit 5,27 kilometru, odhadované náklady na stavbu jsou 502 milionů korun. Stavět by se měla začít v roce 2029.

Hlavním smyslem bude odvést tranzitní dopravu mimo zastavěná území a zvýšení bezpečnosti i plynulosti silničního provozu. Ten na této trase dosahuje intenzity až 11 tisíc vozidel denně, z toho podíl nákladní a kamionové dopravy činí cca jednu čtvrtinu,“ uvedl Jiří Veselý z týmu komunikace ŘSD.

Trasa přeložky Krchleby - Nymburk na silnici I/38. Foto: ŘSDTrasa obchvatu Luštěnic. Foto: ŘSD

Nová přeložka povede ve směru od Nymburka od okružní křižovatky až k rovnému úseku silnice mezi obcemi Krchleby a Zavadilka. V první polovině trasy bude komunikace směrově kopírovat železniční trať, ve druhé polovině bude vedena již v samostatné trase v mírném zářezu. Detailně stavbu popisuje informační leták.

Na stejné silnici plánuje ŘSD i obchvat Luštěnic, ten má územní rozhodnutí již od roku 2021. Aktuálně běží práce na zpracování dokumentace pro stavební povolení. Přeložka o délce 6,7 kilometru vyvede současně dopravu z Újezdu a Bratronic. Stavba by mohla začít v roce 2028, uvádí informační leták.

Tagy I/38 I/38 Krchleby - Nymburk Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
12 komentářů