ŘSD bude vážit kamiony na Pražském okruhu, zařízení vyjde na 58 milionů

Kamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSDKamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSD

Z dnešních devíti vysokorychlostních vah na českých dálnicích fungují tři.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hodlá v příštích měsících rozšířit síť vysokorychlostních vah na české dálniční síti. Prvního zařízení, které váží nákladní vozidla za jízdy, by se měl dočkat Pražský okruh, s instalací se počítá na 79. kilometru nedaleko křižovatky s D1.

ŘSD na pořízení a instalaci vysokorychlostní váhy vypsalo výběrové řízení s odhadovanou cenou 58,3 milionu korun. Zařízení bude osazeno v obou směrech pod vozovkou. „V obou jízdních směrech budou umístěny detektory (indukční smyčky, piezoelektrické prahy) ve vozovce cca 20 metrů na obě strany od portálu,“ stojí v zadávací dokumentaci.

Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla doporučilo kontrolovat hmotnost vozidel ministerstvo životního prostředí, a to na základě „rescreeningu na stavbu Silniční okruh kolem Prahy“. „Projektant prověřoval celý úsek od D1 po Komořanský tunel a tuto lokalitu vyhodnotil jako jedinou vhodnou,“ doplnil Rýdl.

Vysokorychlostní vážení na české dálniční síti přitom dosud není příliš efektivní. Z devíti instalovaných vah zatím fungují tři. ŘSD se také potýkalo s neochotou obcí vybírat pokuty, což by měla zlepšit novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která dává obcím větší podíl z pokuty.

ŘSD má v plánu pro nejbližší dobu osadit dalších sedm vážicích zařízení. Cílem je potlačit přetěžování kamionů, které ve zvýšené míře ničí vozovku. Přetížené kamiony se snaží „lovit“ i policie, která využívá mobilní váhy.

Vysokorychlostní váhy na českých dálnicích

Dálnice – km

Směr

Stav k 15.7.2024

D1 – 122,9 Obousměrně V provozu
D2 – 8,3 Vlevo V provozu
D2 – 8,3 Vpravo V reklamaci
D4 – 9,5 Obousměrně V provozu
D5 – 105,2 Vpravo V reklamaci
D8 – 5,0 Vlevo Dlouhodobě mimo provoz
D8 – 46,9 Obousměrně V reklamaci
D35 – 268 Obousměrně Příprava ke zprovoznění
D48 – 46,9 Obousměrně Probíhá kalibrace

Pramen: ŘSD

Plány na osazení vysokorychlostních vah 

Dálnice – km

Směr

D55 – 61,0

Obousměrně

D0 – 79,1

Obousměrně

D10 – 5,7

Obousměrně

D11 – 79,2

Obousměrně

D03 – 91,9

Obousměrně

D05 – 23,3

Obousměrně

D06 – 11,2

Obousměrně

Pramen: ŘSD

Tagy kamiony Pražský okruh ŘSD vážení kamionů
33 komentářů