Rozšíření dráhy karlovarského letiště se vyplatí, prokázala studie

Už historický snímek karlovarského letiště, kde vedle sebe stály letadla již zkrachovalých Central Connect Airlines a ČSA. Foto: Letiště Karlovy VaryUž historický snímek karlovarského letiště, kde vedle sebe stály letadla již zkrachovalých Central Connect Airlines a ČSA. Foto: Letiště Karlovy Vary

Z dopadové studie vyplývá, že investice do dráhy je pro stát návratná v horizontu deseti let.

Investice ve výši téměř 1,24 miliardy do rozšíření a prodloužení ranveje letiště v Karlových Varech se vyplatí. Prokázala to dopadová studie zpracovaná společností KPMG pro Sdružení Karlovarského kraje pro rozvoj leteckých linek. Karlovarský kraj o tom spolu s letištěm informoval v tiskové zprávě.

Vypracování studie zadalo sdružení z důvodu posouzení návratnosti plánovaných investic. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka je třeba znát jejich dopady na všechna související odvětví.

„Současný stav dráhy zásadně limituje další rozvoj Letiště Karlovy Vary, a proto jsme chtěli znát možný vývoj po vynaložení tak zásadní investice. Letiště má obrovský potenciál, který chceme rozhodně využít, ale protože nakládáme s veřejnými financemi, je třeba maximální obezřetnosti,“ uvedl Kulhánek.

Z dopadové studie vyplývá, že investice do dráhy je pro stát návratná v horizontu deseti let a přínosná pro podnikatelské subjekty v kraji. Rozvojem cestovního ruchu by se počet turistů směřujících do Karlovarského kraje mohl během oněch deseti let zvýšit až o 66 %. Předpokládný objem růstu tržeb je až 700 milionů korun. Do krajského rozpočtu by mohlo za deset let přibýt až 3,9 milionu ročně.

Umožní přivést nízkonákladové dopravce

„Z hlediska letiště je naprosto zásadní to, že by odpadly limitace pro efektivní využívání letiště pro leteckou dopravu, zvýší se doletová vzdálenost a bude možné, aby od nás létaly i nízkonákladové aerolinky. To by znamenalo, že letiště by se již několik let po rekonstrukci dráhy při předpokládaném navýšení provozu dostalo do černých čísel,“ dodala jednatelka letiště Alice Justina Undus.

Dopadová studie pracuje s minimalistickým výhledem do budoucna, což může znamenat, že návratnost a ekonomika mohou být v konečné realitě ještě výrazně pozitivnější.

Tagy KLV Letiště Karlovy Vary
28 komentářů