Rozhovor: Požadavky na vlak pro Bavorsko byly na samé hraně současné techniky, říká viceprezident Škody

Innotrans 2018, souprava NIM Express pro DB, zdroj: Zdopravy.cz/Josef PetrákInnotrans 2018, souprava NIM Express pro DB, zdroj: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Německý zákazník formuluje své požadavky do větší hloubky než jiní zákazníci, říká manažer.

Senior viceprezident pro techniku a člen představenstva Škody Transportation Zdeněk Sváta komentuje v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz vrcholící projekt nového push-pull vlaku pro trať Mnichov – Ingolstadt – Norimberk. „Push-pull určený k provozu na vysokorychlostních tratích patří k vůbec nejsložitějším projektům v železničním průmyslu obecně,“ říká Sváta.

Završujete projekt NIM Express. Je to konec starostí?

Konec starostí to rozhodně není, protože ten projekt ještě není ukončený. Byl zatím zahájen předběžný zkušební provoz s cestujícími na původní trati Mnichov – Ingolstadt – Treuchtlingen, což je první milník, následovat bude „ostrý“ zkušební provoz na nové vysokorychlostní trati Mnichov – Ingolstadt – Norimberk. Je to každopádně důležitý krok k naplnění účelu zakázky, neboť cílem veškerého snažení zákazníka i našeho je samozřejmě přeprava cestujících. Věříme, že cestující budou spokojeni. Dokončení tohoto technicky velice náročného projektu bylo také jednou z hlavních priorit nového představenstva pod novým vlastníkem, kterým je skupina PPF.

Můžete v krátkosti shrnout, v čem spočívaly ty peripetie, které vedly ke čtyřletému skluzu? V čem to u Deutsche Bahn bylo jiné než u ostatních zákazníků?

V krátkosti to snad ani nejde. Ty základní peripetie vyplývaly z neuvěřitelně náročných podmínek zákazníka v kombinaci s celkovou náročností tohoto vozidla. Protože push-pull určený k provozu na vysokorychlostních tratích patří k vůbec nejsložitějším projektům v železničním průmyslu obecně. Požadavky na vývoj a schvalování tohoto typu vysokorychlostních souprav a lokomotiv jsou srovnatelné s požadavky na vývoj a schvalování letadel pro letecký provoz. Vozy musí například garantovat komfort a pohodlí cestujících při míjení ICE jednotek v tunelech, které jezdí rychlostí až 300 kilometrů za hodinu. Musí tedy mít speciální tlakotěsnou skříň, kterou jsme museli vyvinout a vyrobit. Německý zákazník a DB zvlášť své požadavky formuluje mnohem komplikovaněji a do větší hloubky než jiní zákazníci. Požadavky na tento vlak byly na samé hraně současné techniky a technologie, a proto lze konstatovat, že se jedná o jeden z technicky nejvyspělejších vlaků v Evropě.

Je součástí zakázky i údržba?

Údržba není součástí zakázky. Součástí zakázky jsou pouze dodávky náhradních dílů a náhradních celků.

Rýsuje se nějaká podobná zakázka, jako byla tato pro DB Regio?

Obecně trh monitorujeme, ale potenciální zakázky a obchodní strategii nekomentujeme.

Jak ovlivní tenhle projekt další směřování Škody, ať už jde o zkušenosti nebo o ten vlak samotný?

Přínos spočívá ve dvou směrech. Zaprvé, náročnost tohoto projektu a náročnost zákazníka nás ve firmě donutila přizpůsobit procesy, získali jsme nové kompetence, naučili jsme se pracovat novými metodami, získali jsme orientaci v německém právním a administrativním prostředí, mám na mysli především schvalovací proces. To je ta rovina procesní. Z pohledu produktového ten vlak obsahuje celou řadu prvků, které využijeme při realizaci dalších projektů. Jeden z prvních, kde využijeme prvky z německého vlaku, je výroba push-pullů pro Moravskoslezský kraj.

Otevírá se vám teď německý trh?

Německo je jedním z nejnáročnějších trhů na světě, a to hlavně z pohledu tvrdé domácí konkurence a komplikovaného a striktního schvalování nových vozidel. Nám se podařilo zakázku získat, soupravy vyvinout, vyrobit a schválit, brzy budou i oficiálně předány. Není to přitom samozřejmost, že česká firma v Německu uspěje s takto sofistikovaným výrobkem. Německo je stejně jako ostatní zahraniční trhy pro nás velmi důležité a úspěch v této zakázce nám otevřel dveře na západ. V letech následujících po získání tohoto kontraktu pro DB Regio jsme jen v Německu získali několik zakázek na tramvaje. Škoda vloni zvítězila v tendru na dodávku tramvají pro dopravní podnik města Bonn. Potvrzuje se, že naše dlouhodobá strategie zaměřená na upevnění postavení naší společnosti v západní Evropě je úspěšná.

Je možné, že z tohoto projektu vzejde nástupce CityElefantů?

Jedná se sice o vozidlo jiné kategorie, ale jak již bylo zmíněno výše, řadu poznatků a vyvinutých řešení využíváme na typově podobné zakázce push-pull pro České dráhy pro Moravskoslezský kraj.

Jak obecně vidíte perspektivy push-pull vlaků a elektrických jednotek?

Pro určité typy dopravních modelů a kapacit je vhodnější využít soupravy push-pull, pro celou řadu užití je na druhé straně vhodnější elektrická jednotka. Vždy to závisí na počtu přepravovaných osob a konkrétním účelu užití. Obě kategorie mají tedy své přednosti a do budoucna věřím, že mají velkou perspektivu.

Ještě k lokomotivám. Liší se nějak lokomotivy 109E3 dodané do Německa od těch českodrážních?

Obě lokomotivy mají sice společný základ, německá lokomotiva je evolucí typu 109E, ale zákazník v Německu měl velké množství specifických požadavků, které jsme zde implementovali a zároveň jsme využili vlastní zkušenosti z provozu lokomotiv 109E1. Zásadní rozdíl je ale v tom, že se nejedná se o samostatně provozovanou lokomotivu, jako je například ta českodrážní, ale o jednoúčelové trakční vozidlo pro ucelenou vlakovou soupravu. Zároveň původní lokomotivy 109E1 vznikaly v jiné době, kdy se částečně změnilo legislativní prostředí a německé vozidlo tedy odpovídá i dalším normám, které se objevily později.

Tagy Bavorsko NIM Express push-pull soupravy Škoda Transporation Top Zdeněk Sváta
177 komentářů