Roční rekonstrukce silnice přes Polanku nad Odrou skončila, většinu zaplatila evropská dotace

Opravená silnice II/478 v Polance nad Odrou. Foto: Moravskoslezský krajOpravená silnice II/478 v Polance nad Odrou. Foto: Moravskoslezský kraj

V úseku probíhají ještě dokončovací práce.

Moravskoslezský kraj minulý týden dokončil po více než roce rekonstrukci silnice II/478 mezi Starou Bělou a Klimkovicemi. Oprava vyšla na 81 milionů korun, z 85 % ji pokryla evropská dotace.

Projekt byl rozdělen na tři etapy, poslední skončila minulý týden. „Řidiči osobní i autobusové dopravy museli využívat objízdné trasy, s omezeními se dokonce setkali i cyklisté. Ale máme hotovo. Věřím, že nově opravenou komunikaci všichni ocení,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka.

Práce ještě úplně neskončily, v těchto dnech probíhá dodělávání některých detailů. „Ještě je potřeba vyspárovat obruby, instalovat svislé značky, cesta ještě dostane protismykový povrch a následně nové vodorovné dopravní značení. Také je potřeba dokončit jemné terénní úpravy. To vše jsou už ale jen drobnosti, které plynulost dopravy ovlivní jen minimálně,“ dodal Podstawka.

Rekonstrukce silnice byla realizována v rámci evropského Integrovaného regionálního operačního programu. „Evropské zdroje nám významně pomáhají zafinancovat celou řadu projektů, a to nejen v dopravě. Na tuto konkrétní akci jsme z EU získali 85procentní krytí. Pět procent uznatelných nákladů nám uhradil stát, desetinu jsme zaplatili z rozpočtu Moravskoslezského kraje. Náklady byly nakonec vyčísleny na 81,4 milionu korun, hlavním zhotovitelem stavby byla společnost Strabag,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Mapa oprav silnice II/478. Foto: MSK

Opravená silnice II/478 v Polance nad Odrou. Foto: Moravskoslezský kraj

Tagy II/478 irop Moravskoslezský kraj Strabag
7 komentářů