Řízení letového provozu skončilo poprvé ve ztrátě, prodělalo 1,4 miliardy

Nové kalibrační letadlo ŘLP. Pramen: ŘLPNové kalibrační letadlo ŘLP. Pramen: ŘLP

Řízení letového provozu si loni půjčilo u ČSOB a Komerční banky zhruba 1,7 miliardy korun.

Státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP) vykázal za loňský rok poprvé ztrátu. Ta činí 1,415 miliardy korun (v roce 2019 byl hrubý zisk 238 milionů). Celkové výnosy podniku za rok 2020 klesly o 56 procent na 1,84 miliardy korun. Stojí za tím především útlum letového provozu na českém nebi.

Provoz v českém vzdušném prostoru kvůli covidové nákaze loni klesl zhruba na úroveň roku 2002. Za celý rok 2020 přelétlo české území 379 535 letadel, což představuje pokles provozu o 58,1 procenta ve srovnání s rokem 2019 (906 666 pohybů).

„Podnik byl na základě realizovaných úsporných opatření schopen se vyrovnat se všemi závazky, souvisejícími se zabezpečením své činnosti i se závazky vůči státnímu rozpočtu, a to i za cenu růstu zadlužení podniku,“ uvedlo dnes ŘLP.

Řízení letového provozu (ŘLP) si loni půjčilo u ČSOB a Komerční banky zhruba 1,7 miliardy korun; půjčky souvisejí s chystanou výměnou řídicího systému. Podle původních plánů mělo ŘLP náročnou transakci financovat z vlastních zdrojů, covidová krize ale plány změnila. Půlmiliardovou návratnou výpomoc na zachování provozu poskytl i stát.

Celkový objem nákladů činil 3,26 miliardy korun, což je meziročně o 18,4 procenta méně. „Úspory v oblasti výkonové spotřeby dosáhly jedné čtvrtiny objemu těchto nákladů roku 2019. Významných úspor bylo dosaženo i v oblasti osobních nákladů, kdy vedle zmrazení dílčích složek mezd došlo i k redukci počtu zaměstnanců,“ oznámilo dnes ŘLP.

Příjmy ŘLP tvoří i přibližovací služby na letištích v Praze, Karlových Varech, Brně a Ostravě, služby kalibrační letky či škola pro letové dispečery.

 

Tagy řlp Top výsledky 2020
4 komentáře