dkv-spojujeme

Řídící výbor Český drah čeká velká obměna, tři ze sedmi členů budou noví

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Podle stanov nejdůležitější orgán Českých drah čeká v příštích týdnech velká obměna. Ministerstvo dopravy navrhuje, aby se s v řídícím

Podle stanov nejdůležitější orgán Českých drah čeká v příštích týdnech velká obměna. Ministerstvo dopravy navrhuje, aby se s v řídícím výboru, který plní funkci valné hromady státního dopravce, vyměnili tři ze sedmi členů.

Vyplývá to z materiálů, který ministerstvo poslalo do meziresortního připomínkového řízení. Důvodem změn jsou odchody stávajících členů na pozice, které už nejsou slučitelné z funkcí člena řídícího výboru.

Jedním z příkladů je místo nového generálního ředitele Českých drah Václav Nebeský, který byl dosud v řídícím výboru za ministerstvo pro místní rozvoj. Nemůže být nově v řídícím výboru a současně v čele Českých drah.  Podle návrhu ho má vyměnit Lukasz Kryński, ředitel odboru kabinetu ministryně pro místní rozvoj.

Nového zástupce bude mít v řídícím výboru i ministerstvo obrany. Jakub Landovský na ministerstvu skončil a stal se velvyslancem ČR v NATO. Nového zástupce bude mít i ministerstvo financí: stane se jím Petr Pavelek, zástupce náměstka pro řízení sekce Veřejné rozpočty a ředitel odboru 20 – Řízení státního dluhu a finančního majetku Ministerstva financí. Nahradí Pavla Kouřila.

Změny musí schválit ještě vláda, jde ale většinou jen o formalitu. Řídící výbor rozhoduje například o složení dozorčí rady, která následně volí představenstvo.

Navrhované složení Řídícího výboru
1. Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. – 1. náměstek ministra dopravy – předseda
2. Ing. Ladislav Němec – náměstek ministra dopravy – místopředseda
3. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. – ředitel odboru strategie na Ministerstvu dopravy, člen
4. Ing. Petr Pavelek, Ph.D. – zástupce náměstka pro řízení sekce Veřejné rozpočty a ředitel odboru 20 – Řízení státního dluhu a finančního majetku na Ministerstvu financí, člen
5. Mgr. Lukasz Kryński – ředitel odboru kabinetu na Ministerstvu pro místní rozvoj, člen
6. Ing. Eduard Muřický – náměstek člena vlády ministra průmyslu a obchodu, člen
7. Mgr. Bc. Filip Říha – náměstek ministra obrany, člen

Tagy České dráhy řídící výbor Českých drah
8 komentářů