Řidičák lze nově zařídit i mimo trvalé bydliště a bez papírové fotky, poplatky vzrostou

Řidičský průkaz. Zdroj: MDČRŘidičský průkaz. Zdroj: MDČR

Pondělí bude prvním úředním dnem, kdy si budou žadatelé o řidičský průkaz či jeho změnu moci vše vyřídit v kterékoliv

Pondělí bude prvním úředním dnem, kdy si budou žadatelé o řidičský průkaz či jeho změnu moci vše vyřídit v kterékoliv obci s rozšířenou působností. To se týká i průkazu profesní způsobilosti či paměťové karty digitálního tachografu. Úřední procedura tak už nebude vázána na místo trvalého bydliště.

Zároveň už žadatel nebude muset sebou na úřad nosit papírovou fotografii. Úředník si obrázek najde v databázi ministerstva vnitra, pokud to nebude možné, žadatele sám vyfotografuje. Jedinou výjimkou zůstane vydávání mezinárodních řidičských průkazů, kde bude i nadále potřeba papírová fotka.

Příjemnou změnou je rovněž skutečnost, že už nebude třeba chodit pro nový řidičák při změně trvalého bydliště. Od července se budou vydávat jen průkazy, kde bydliště uvedené nebude. Povinnost odpadá i majitelům průkazů, kde je bydliště uvedeno.

Méně příjemné už je zvýšení poplatků. Za vydání nového průkazu zaplatí občan nově 200 korun místo původních 50 korun. Zvýší se také poplatek za zrychlené vydání průkazu do pěti pracovních dní z 500 korun na 700 korun. Výměna průkazu, kterému vyprší doba platnosti, zůstane nadále zdarma.

Potřebné technické vybavení zajistil pro obce státní podnik Cendis. „Technicky jsou pracoviště obcí s rozšířenou působností připravena, nové systémy se důkladně testují už od začátku června, aby bylo v červenci vše funkční a v pořádku,“ uvedl ředitel divize dopravních aplikací a technologií Jan Paroubek. Podle něj důkladným školením prošli i úředníci. Jak se vše podařilo, bude zřejmé už v pondělí.

Řidičské průkazy jsou opatřeny řadou bezpečnostních prvků, proto jejich výrobu zajišťuje Státní tiskárna cenin.

Tagy řidičský průkaz
7 komentářů