Reuters: Boeing začne v pondělí s certifikačními lety 737 MAX

Boeing 737 MAX7. Foto. BoeingBoeing 737 MAX7. Foto. Boeing

Boeing se chystá v pondělí k velkému kroku, který má přinést návrat letadel 737 MAX zpět do provozu. Podle zdrojů

Boeing se chystá v pondělí k velkému kroku, který má přinést návrat letadel 737 MAX zpět do provozu. Podle zdrojů agentury Reuters firma provede první z oficiálních certifikačních letů s přes rok uzemněným typem letadla.

Reuters se odvolává na několik svých zdrojů, podle kterého potrvají certifikační lety tři dny. Boeing a americký úřad civilního letectví FAA odmítly případný start komentovat.

Během certifikačních letů se testuje zejména reakce letadla na nečekané situace. Půjde také o testování úprav řídícího systému MCAS. Ten v kombinaci s vadným senzorem byl příčinou dvou tragických nehod v Indonésii a Etiopii, který vedl k uzemnění letadel loni v březnu. Boeing letadla sám testuje několik měsíců, k obnovení provozu jsou ale potřeba lety za přítomnosti FAA.

Třídenní maraton testování neznamená, že FAA provoz letadel znovu povolí, inspektory čeká analýza a vyhodnocení letových dat. Úřad musí také schválit nové postupy pro výcvik pilotů. Podle zdrojů Reuters ale není pravděpodobné, že by letadla MAX mohla do vzduchu dříve než letos v září.

S americkým úřadem FAA úzce spolupracují regulátoři v Evropě a Kanadě, kteří ovšem situaci pro své oblasti vyhodnotí samy. Podle agentury Reuters daly tyto úřady najevo obavy nad rámec připomínek FAA, což si může vyžádat další změny.

Tagy 737 max boeing FAA uzemnění letadel 737 MAX
29 komentářů