Restaurační vozy se vracejí k porcelánu, kapacita je omezená na polovinu

Jídelní vůz. Pramen: České dráhyJídelní vůz. Pramen: České dráhy

Ode dneška je možné znovu posedět v restauračním voze

V souvislosti s rozvolněním některých covidových omezení je ode dneška znovu možné se posilnit v jídelních vozech Českých drah. Fungovat budou nicméně s několika omezeními. Navíc řada spojů, kde bývají běžně řazeny, vůbec nejezdí. To se týká hlavně bistrovozů.

Provozní doba jídelních vozů je od 6:00 do 22:00 hodin, mezi 22:00 a 6:00 probíhá prodej jídel a nápojů pouze formou servisu s sebou (take away) nebo prostřednictvím minibaru.

Během otevírací doby jídelních vozů a bistrovozů v 1. řídě je jídlo opět servírováno na porcelánovém nádobí. U stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé, nápoje a jídlo je možné konzumovat pouze vsedě. Kapacita bister a jídelních vozů je omezená na 50 procent. „Nadále platí nutnost zakrývat si dýchací cesty kromě doby konzumace jídla a nápojů u stolu,“ uvedla mluvčí drah Gabriela Novotná.

K útlumu fungování restauračních vozů a bistrovozů došlo 14. října. Od té doby byl možný pouze prodej jídel a nápojů v balení s sebou, což platilo i pro 1. třídu, odkud zmizelo sklo a porcelán. Dráhy zároveň výrazně osekaly provoz dálkových spojů, kde jsou obvykle jídelní vozy řazeny. S výjimkou Košičanu nejezdí například pendolina mezi Prahou a Ostravskem, omezené jsou nadále i linky z Prahy do Českých Budějovic, na Plzeň a Mnichov nebo část spojů zajišťovaných railjety.

Restaurační vozy jsou aktuálně  v provozu například na vlacích EuroCity Berliner mezi Prahou a Hamburkem nebo na spojích Metropolitan mezi Prahou,  Bratislavou a Budapeští. Restaurační oddíl je například součástí jednotek railjet na spojích mezi Prahou a Štýrským Hradcem.

Tagy České dráhy jídelní vozy
27 komentářů