Renfe rozšíří nízkonákladové vlaky Avlo do Alicante

Jednotky Talgo 112 v barvách značky Avlo. Foto: RenfeJednotky Talgo 112 v barvách značky Avlo. Foto: Renfe

Mezi Madrid a Alicante se chystají další dva dopravci.

Španělské státní dráhy Renfe rozšíří od pondělí 27. března svoji síť nízkonákladových vlaků Avlo o další destinaci. Dvakrát denně budou jezdit mezi Madridem a Alicante.

Dopravce to oznámil v tiskové zprávě. Součástí expanze je i přidání dalšího páru vlaků na této trase pod původní a dražší značkou AVE.

Spojení Madridu s Alicante je další trasou, kde se brzy odehraje velký konkurenční boj, který již cestující znají ze spojení Barcelona – Madrid. Mezi oběma městy začne jezdit ještě francouzské Ouigo a španělsko-italský dopravce Iryo. Iryo již prodává jízdenky na spoje od 2. června, jezdit bude dvakrát denně. Ouigo začne na stejné trase působit na podzim.

Avlo je nízkonákladovou verzí španělských státních rychlovlaků, které nabízí ceny od 7 eur za jízdenku. Podobně jako u nízkonákladových leteckých společností ale nelze jízdenku například stornovat a vše další je za příplatek. Avlo bude jezdit z Madridu do Alicante dvakrát denně. Dosud nabízí spojení z Madridu do Barcelony a Valencie.

S novými službami AVE a Avlo stoupne nabídka vysokorychlostních vlaků mezi hlavním městem a Alicante na 14 denně. Doba jízdy se pohybuje od 2 hodin a 17 minut do 2 hodin a 32 minut. Města jsou od sebe vzdálena zhruba 420 kilometrů.

Vysokorychlostní železnice ve Španělsku prochází v posledních letech velkou proměnou díky otevření trhu. Skončil monopol Renfe, o cestující tak cenou a službami bojují tři různí dopravci. To se projevuje i na velkém nárůstu počtu cestujících.

Tagy AVLO Madrid - Alicante renfe VRT vysokorychlostní železnice ve Španělsku
10 komentářů