Rekordní rok pro nová letadla. Boeing porazil Airbus v dodávkách i objednávkách

Nový nátěr společnosti Qantas pro Boeing 787-9Nový nátěr společnosti Qantas pro Boeing 787-9

Dva největší výrobci letadel na světě loni zaznamenali rekordní rok v počtu vyrobených strojů. Stejně jako posledních sedm let i

Dva největší výrobci letadel na světě loni zaznamenali rekordní rok v počtu vyrobených strojů. Stejně jako posledních sedm let i v roce 2018 vyrobil nejvíce letadel Boeing, který po pěti letech předstihl svého evropského rivala Airbus i v počtu objednávek. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků Airbusu a Boeingu za loňský rok.

I přes problémy s výrobou kvůli nedostatku některých dílů a zpožděním dodávek nakonec oba výrobci splnili své plány v počtu dodaných letadel. Boeing jich za celý rok dodal celkem 806, Airbus 800. Airbus získal za celý rok celkem 747 objednávek, což znamená meziroční pokles o třetinu. Úbytek zákazníků by byl ještě větší, kdyby firma nepřevzala výrobu letadel CSeries od Bombardieru, které přejmenovala na A220. Na ně získala od poloviny roku 135 objednávek, které už jsou zahrnuty v celkovém výsledku. Boeing loni získal 893 objednávek a dostal se poprvé od roku 2012 před Airbus.

Dodávky zákazníkům stouply u obou výrobců na rekordní úroveň, Airbusu o 11 %, Boeingu o 5,6 0%. Růst letecké dopravy nejlépe ukazuje srovnání v dlouhodobém horizontu: loni se vyrobilo zhruba dvakrát více letadel než před 12 lety. Oba výrobci mají zásobníky objednávek na několik let dopředu. Airbus ale loni měl nejnižší počet objednávek od roku 2009.

Naprostá většina letadel jsou úzkotrupé stroje. Boeing vyrobil loni celkem 580 letadel B737, z toho téměř polovina připadla na novou generaci MAX. Aktuálně už vyrábí firma 52 kusů 737 MAX měsíčně. U Airbusu je dominance řady A320family ještě větší, celkem firma loni dodala 626 letadel tohoto typu.

Inforgrafika k výsledkům Airbusu za rok 2018. Foto: Airbus

Inforgrafika k výsledkům Airbusu za rok 2018. Foto: Airbus

Airbus trápí především dominance Boeingu u širokotrupých letadel. Boeing jich loni dodal celkem 226, nejvíce pak 145 letadel 787 Dreamliner, firmě se dařilo také v nákladním segmentu, kde je Airbus prakticky bez šance. Airbus loni dodal v kategorii širokotrupých letadal 152 letadel, nově získal jen 119 objednávek, Boeing 218.

Tagy Airbus boeing výroba letadel 2018
Žádné komentáře