Rekola spouští ke kolům sdílení bobovacích lopat

Bobovací lopaty na Petříně. Foto: RekolaBobovací lopaty na Petříně. Foto: Rekola

Rekola reagují novou nabídkou na současnou situaci, kdy je možné využívat k sáňkování městské svahy.

Ve třech městech v Česku rozjíždí společnost Rekola, známá jako průkopník bikesharingu, systém sdílení bobovacích lopat. Firma tak reaguje na situaci, kdy i ve velkých městech zůstává v posledních dnech sníh a lidé řadu městských svahů využívají k sáňkování či bobování.

Do Prahy, Brna a Olomouce firma umístila třicet sněhových kluzáků. V Praze jsou na Petříně, Letné, Vítkově, v Riegerových sadech a ve Stromovce. V Brně jsou k dispozici pod hradem Špilberk a u planetária na Kraví hoře. V Olomouci je najdou v Parku Malého prince a na Velkomoravské. Za půl hodiny půjčení zaplatí lidé deset korun. Půjčují se přes mobilní aplikaci. Každý kluzák je označen číslem, které stačí zadat do mobilní aplikace Rekola. Ta zobrazí uživateli kód od zámku, kterým je kluzák uzamčen. Po skončení jízdy stačí zamknout kluzák zpět na určené místo a následně jej vyfotit.

Půjčování kluzáků bude fungovat pravděpodobně do jara, nebo do doby, než z kopců zmizí sníh. Po zásahu policie na Petříně se stalo sáňkování ve městě silně medializovaným tématem a začal se šířit názor, že sáňkování je zakázáno. Magistrát proto postupně vyznačuje trasy, kde je sáňkování povoleno bez omezení.

Líbí se mi, jak na situaci pohotově zareagovala Rekola a v jednom projektu spojila zábavu i pomoc potřebným. Určitě není pravda, že se v centru Prahy nesmí vůbec sáňkovat. Podíváme se ale na revizi vyhlášky staré 20 let, která to upravuje a má svoje limity. Věřím, že pomůže i označení míst v parcích, kde se může bez problému sáňkovat. Do budoucna vznikne i on-line mapa, která celou pražskou bobovací infrastrukturu Pražanům zpřehlední z pohodlí domova dříve, než vyrazí na svah,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Rekola současně se startem systému upozorňuje na projekt Nocleženka, v rámci kterého Armáda spásy zajišťuje lidem bez domova možnost strávit noc v teple. Přes aplikaci mohou na tuto aktivitu přispět.

Tagy Rekola sáňkování
29 komentářů