Registrace nových aut překvapivě vzrostly, o změnu trendu ale nejde. Daří se trhu s motorkami

Nová Škoda Octavia, verze Liftback. Foto: Škoda AutoNová Škoda Octavia, verze Liftback. Foto: Škoda Auto

Jediným segmentem, který letos výrazně roste, jsou motocykly.

Na první pohled nečekanou vzpruhu zaznamenal v září trh s novými osobními auty v Česku. Jde ale spíše jen o statistickou hříčku. Registrace nových vozidel vzrostly jen díky extrémně slabému loňskému září.

Ukazují to data Svazu dovozců automobilů. Za září se u nás registrovalo 16 909 aut, o 7,22 % více než před rokem v září. Podstatně důležitější je ale ukazatel vývoje počtu registrací za 9 měsíců: 22,4 %, celkem 148 319 vozidel. „Mírný meziroční nárůst za poslední měsíc u osobních a lehkých užitkových automobilů negativní situaci nemění, neboť odráží loňský nestandardně velký zářijový pokles, způsobený náběhem nového emisního předpisu.“ uvedl SDA ve své zprávě o vývoji trhu.

Škoda Auto letos posílila na 38 % celého trhu, prodej za tři čtvrtletí klesl o 12 %. Na druhé místo se letos definitivně vrátil Hyundai, který vystřídal Volkswagen. V žebříčku prodejů jednotlivých typů aut vede i nadále Škoda Octavia. Auta kategorie SUV mají již 35,6 % trhu.

Fenoménem letošního roku jsou motocykly, jejich prodeje za prvních devět měsíců stouply o 8,2 %, zejména díky nárůstu v posledních měsících. Za první tři čtvrtletí se u nás prodalo 18 098 motocyklů, téměř jako za celý loňský rok.

Tagy registrace nových vozidel sda Svaz dovozců automobilů
7 komentářů