Regionálním letištím přibývají cestující, červenec byl pro některá rekordní

Terminál Letiště Košice. Zdroj: Letisko KošiceTerminál Letiště Košice. Zdroj: Letisko Košice

Na některých letištích už statistiky dokonce překonávají období před pandemií.

Brněnské, košické i katovické letiště hlásí rušné léto. Počty odbavených cestujících překonávají statistiky z minulých let. Brněnským letištěm prošlo za prvních sedm měsíců letošního roku přes 350 tisíc pasažérů, čímž překonalo předcovidový rok 2019, kdy odbavilo o přibližně 60 tisíc cestujících méně.

„Jen v červenci jsme odbavili téměř 160 tisíc pasažérů. Toto číslo vynikne ještě více v porovnání s loňským červencem, kdy jich bylo v Tuřanech odbaveno 101 tisíc,“ uvedl Radek Lang, vedoucí úseku Přepravní provoz Letiště Brno a.s.

Z Brna se nyní létá do 29 destinací, čtyři jsou úplné novinky. Jedná se o Madeiru, Tivat, Tiranu a Volos. K těm tradičně nejoblíbenějším patří Spojené království, pravidelnou linku na londýnské letiště Stansted využilo letos již 50 tisíc pasažérů.

Nejúspěšnější červenec v Košicích i Katovicích

Červenec na letišti v Košicích ještě nebyl nikdy v historii tak úspěšný. Na všech letech v uvedeném měsíci odbavilo letiště více než 97 tisíc cestujících. Meziročně jde o 1,4% nárůst. Celkem prošlo branami letiště za prvních sedm měsíců tohoto roku 344 876 pasažérů, v porovnání s předcovidovým rokem jde o devítiprocentní nárůst.

Hned 243 tisíc cestujících využilo pravidelné lety do jedné ze sedmi destinací, mezi které patří Dublin, Liverpool, Londýn Luton, Londýn Stansted, Praha, Varšava a Vídeň. Dalších téměř 100 tisíc pasažérů letělo z Košic charterovými lety do dovolenkových destinací, zbylé dvě tisícovky odbavených pasažérů patří letům všeobecného letectví.

I v Katovicích zaznamenali nejlepší červenec za dobu existence tamního letiště. Během historicky rekordního měsíce odbavili přes 750 tisíc cestujících. V neděli 16. července navíc zdolali nový denní rekord v počtu obsloužených pasažérů, bylo jich přesně 29 426.

Třímiliontého cestujícího zaznamenali 31. července. Jde o nejrychleji dosažené tři miliony pasažérů na katovickém letišti. Během prvních sedmi měsíců tohoto roku prošlo branami letiště 3 002 504 osob. Za celý rok jich může být asi 5,4 milionu, což by byl nejlepší výsledek v historii letiště.

 

Stojánka brněnského letiště během letošní rušné letní sezóny.Zdroj: Letiště Brno

Stojánka brněnského letiště během letošní rušné letní sezóny. Zdroj: Letiště Brno

 

Tagy brno BRQ Katovice Košice KSC KTW Letisko Košice Letiště Brno Letiště Katovice Letiště Košice
9 komentářů