RegioJet začal nabírat ukrajinský personál, hlavně na místa stevardů

Lokomotiva TRAXX v barvách RegioJetu v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva TRAXX v barvách RegioJetu v Praze. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

RegioJet chce vyřešit náborem uprchlíků i dlouhodobý nedostatek stevardů.

RegioJet chce nabídnout práci stevarda a stevardky ve svých žlutých vlacích i ukrajinským uprchlíkům. Začal jim nabízet dvou až tříměsíční výuku češtiny a možnost zaměstnání.

V současné době stále provozujeme humanitární spoje do Přemyšlu a vidíme, že je vhodné mít na palubě i stevardy, kteří mluví rodnou řečí uprchlíků. Máme takových pár stevardů, ale samozřejmě to není dostatek. Zároveň dlouhodobě je na trhu i nedostatek pracovní síly a tedy je složité hledat nové stevardy,“ vysvětlil ředitel RegioJetu Jakub Svoboda.

Podle něj budou nabírat do kurzu uprchlíky, kteří zde plánují zůstat dlouhodobě. Kromě výuky češtiny je budou učit i práci na palubě vlaků. „Od počátku budou moci pomáhat současnému personálu na základě několik základních frází, postupně se budou zlepšovat a tedy budou moci pracovat více a více samostatně. S tím se bude vyvíjet i jejich mzda,“ dodal Svoboda. Podle něj je cílem, aby se každý zájemce dostal co nejdříve na pozici běžného stevarda. „Základním požadavkem při aktuálním výběru je i znalost angličtiny – jak pro komunikaci s klientem, tak i s personálem,“ dodal Svoboda. První kurz začne během června v Brně, následovat bude další kurz v Praze,

RegioJet podle Svobody zaměstnává několik desítek Ukrajinců, ve firmě byli už dříve před vypuknutím války. Pozice stevardů patří u RegioJetu k nejpočetněji zastoupeným: je jich kolem 400, dopravce jich na léto potřebuje 450.

Tagy RegioJet
97 komentářů