Dopravci Železnice

RegioJet se vrací k teplým jídlům ve vlaku, místo Chotěboře začne prodávat Pilsner Urquell

Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Siemens Vectron v barvách RegioJetu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Změny podle RegioJetu souvisí s rozšiřováním na delší trasy.

Společnost RegioJet výrazně rozšířila nabídku občerstvení ve svých dálkových vlacích. Od nového jízdního řádu začala prodávat i teplá jídla, změnila nabídku i dalšího občerstvení. Rozšíří současně spolupráci s Kofolou.

Teplá jídla nejsou u RegioJetu úplnou novinkou: v nabídce byly u dálkových vlaků na Slovensku v době, kdy ještě měl dopravce ve své flotile jídelní vůz. Teď přechází na prodej připravených jídel, které ohřeje cestujícím v mikrovlnné troubě.

V nabídce jsou plněné bramborové knedlíky s uzeným masem a dvěma druhy zelí a vepřové maso v omáčce sweet & sour s rýží. Obě teplá jídla jsou cenově pod stokorunou. Nově prodává RegioJet i polévky: krémovou rajskou s krutony a polévku z červené čočky a chilli (cena 39 Kč, 340 g) a kuskus se sušenými rajčany. Kromě vepřového masa (od Delmartu) je dodavatelem UGO.

„Rozšíření palubního menu o teplé jídlo a další nové položky navazuje na postupné rozšiřování spojení o další nové trasy na delší vzdálenosti, kdy chceme cestujícím nabídnout také možnost plnohodnotných jídel – například v rámci oběda nebo večeře,“ vysvětlil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Konec Chotěboře

S tím souvisí i zavedení plzeňského piva Pilsner Urquell do nápojového lístku. Půllitr vyjde na 25 korun. Vystřídá po dlouhé době pivo Chotěboř, Bernard v nabídce zůstává. Podle Ondrůje zavedení plzeňského piva souvisí s expanzí do zahraničí, kdy cestujícím chtějí nabídnout i známější značku.

RegioJet nově do nabídky zařadí i kuřecí wrap a slaninový quiche s cibulí. Nově také rozšíří nabídku dortů o domácí cheescake se slaným karamelem a francouzský čokoládový dort.

RegioJet v novém menu prohloubil spolupráci s Kofolou nejen u dodávky jídel (UGO patří pod Kofolu), ale také v nápojích. Jde o projekt nazvaný pracovně „laboratoř“. Kofola bude několikrát ročně exkluzivně představovat prostřednictvím palubního menu RegioJet zákazníkům své novinky, které se teprve chystá uvést na trh. Pro začátek roku půjde o nápoj ze sicilských pomerančů Targa Florio, který zatím ještě není nikde na trhu v ČR dostupný.

Nové menu platí zatím na komerčních spojích, od 4. ledna bude i v nabídce na lince R8 z Brna do Bohumína. Menu je k dispozici ke stažení zde.

197 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš

To, že RegioJet nabízel Chotěboř mi přišlo sympatické. Chotěboř je výborné pivo a je to český regionální pivovar. Často jsem četl články jak pan Jančura vyzýval k patriotismu a podpoře české firmy, když na autobusový trh vstoupil konkurenční Flixbus. V současné době, kdy je situace v pivovarnictví velice nepříznivá, je zarážející že se právě RegioJet po dlouhé spolupráci obrátí k české firmě zády a nahradí jí nadnárodním koncernem.

Eda

Budiž změna, zdá se dobrá, jinak čas ukáže.
Čeho se ale děsím, bude ten odér z jídel v kupéčkách i velkoprostorech. každý kdo si jídlo nedá, bude rukojmí těch, kdo si ho (i přes 5, 10 sedaček za ním) dají…

Proto by byly na opravdu dálkové přepravě lepší jídelní vozy. jasně.. pokud ale cestuje někdo sám a má zavazadla, těžko je zase s sebou potáhne. Já vím.. No dokonale na všechny strany se to asi vymyslet nedá.

Leoš Konečný

To je super

Bob

škoda, že z menu vyřadili řízečky s bramborovým salátem

Gwann

25 Kč / půllitr…to by u točeného bylo za nákupku či mírně pod. lahve za cenu v maloobchodě.

kafe už netáhne, chotěboř nikdo nechce pít, tak přitáhneme plzní. ale, jo, tohle ať dělá.

Tomāš

Jak to tak tady čtu, tak mně to opravdu přijde, že ti lidi bez toho piva nejsou schopni vůbec vydržet 😀

ušatá

Nejen bez piva, ale i obecně bez lihovin. Stačí se jen podívat, kolik lidí nyní protestuje kvůli omezení barů a podobných zbytečných podniků. Bez alkoholu se, jak vidět, nedá žít a bavit. Hodně to říká o stavu společnosti a civilizace obecně.

Leoš Konečný

Zbytečný jsou vaše komentáře

Y.K.

Přemýšlím, marně, jak jste posoudil kvalitu Chotěboře a Plzně o kus níže, když se stavíte takto moralisticky k popíjení. 😀

Mirek Zv.

Tak v současné krizi s počtem cestujících je každá koruna dobrá. S jakou asi nabídkou Asahi přišlo a o kolik to v „námluvách“ dokázal Jančura zvednout? Nepochybuji, že pro Asahi je to velmi reprezentativní záležitost a že obchodní zástupci se snažili líp než když cpou svůj výrobek nadále podle receptury Jihoafrických pivovarů, kterému by se podle staré dobré ČSN 566635 jistě pivo říkat nesmělo, nové hospodě s pronájmem pípy zadarmo výměnou za to, že nic jiného se točit nebude a v regálu nebude cizí lahváč. Tohle je za trvalou finanční provizi zcela jistě, nejspíš formou nákupní ceny podstatně pod Chotěboří.… Číst vice »

Gwann

mňo, za míň než chotěboř to jistě kupovat nebudou, vzhledem jak úspěšný pivovar je chotěboř. možná dostali nějaké všimné za odběr, tomu bych asi věřil.

Leoš Konečný

a co?

Leoš Konečný

Vaše zbytečné starosti – důležitá je nabídka pro cestující a jak si to Jančura vyjednal vám může být buřt

ušatá

Ta Chotěboř je rozhodně lepší než to, co se dnes vydává za Plzeň. Potvrdí každý, kdo si pamatuje původní kvasnicovou dvanáctku.

Gwann

tak nevím, nevím, já bych chotěboř pít moc nechtěl…pravda, lepší než smíchovské splašky to je, ale to asi vše, vč. krušovic a starobrna…

a ano, plzeň kvašené a zraná v dubu je něco jiného. jen je problém…tohle zrušil už bolševik jako lidsky a materiálově neudržitelné v tak extrémním rozdahu (cca 1mio hl/rok), nebylo dost dubového dřeva na sudy ani lidí na práci ve studených a vlhkých sklepích

ušatá

Ta Chotěboř – zejména dvanáctka – byla od počátku vynikající, ale pak se to občas nepovedlo. Ale jinak zkušenosti dobré. Já mám raději dvanáctky a ta výčepní piva mně připomínají spíš vodu – otázkou je, zda jsou to opravdu desítky. A jednou mne dostali v jedné hospodě, kde neměli údajně dvanáctku. Pak mně vrchní přinesl něco , co prý našli pro mne. Pivo výborné a opravdu chuť i říz dvanáctky. Pak mně prozradili, že to byla desítka Chotěboř. Od té doby Chotěboř chválím. Asi i záleží na hospodě a údržbě zařízení.

KnihoTlama

Nejlíp jsem se královsky ve vlaku najedl a posytil z Bordeaux do Paříže před 3 lety. Dal jsem si kvalitní francouzké víno z La Provans, pak jsem si dal humra po bretaňsku a k tomu výbornou kávu a nakonec zmrzlinový desert a za vše jsem utratil přes 8 tisíc korun. Ale ta kvalita to se nedá srovnat 🙂

Tomāš

Protože když si chci koupit jídlo luxusní za osm tisíc, tak si ho dám ve vlaku, určitě…

Gwann

prostě prudí. a ukazuje, že na to má.

dát za jídlo 13 litrů…je úlet i ve Francii…natož u nás.

Zdenek

Se holt někdo potřeboval vytahovat..

Mirek Zv.

Já bych to určitě nedal. Ale dávám plus. Hezký příspěvek.

Leoš Konečný

Tak věřím, že vám za 8 tisíc Regiojet taky připraví humra

Jaroslav Binar

EC Porta Bohemica ČD. Valí z Reichu. Nastoupím u nás v Aussig a hned po deváté si v jídeláku dám super hemenex + tři čepovaný Prazdroje do vychlazených třetinek s uchem ojíněných z mrazáku. za 1 hod a 10 minut platím a vystupuji v Práglu na hlaváku a hurá na Prazdroj do Kantýny, do Lokálu ke Kuželkám, pak U hrocha, další Na Hradčanské + Malostranská beseda + Breďák a pak smutně zpět do Aussig. Tour de Prazdroj tím končí…. Holt nejbližší fakt dobrej Prazdroj je od nás až v Práglu. Do Plzně je to dál, ale Lékárna na náměstí v… Číst vice »

Vlk

Myslím si, že je to dobrý tah a ta cenová politika jídel také.
Kváky některých diskutujících mě fakt dojímají. Za tyhle peníze se dnes málokde najíte a Plzně napijete !!! Jestli to je z mikrovlnky je úplně jedno, doma to děláme všichni zrovna tak !!!!

Gwann

já nevím, jak vy…ale já si tak maximálně v mikrovlnce ohřeju studený čaj nebo mlíko do kafe…

Gwann

PS: knedlíky z mikrovlnky jsou obvykle hnus největší…ať to dělá kdo chce jak chce. zlatý pařák.

Bob

Tak si uvědomte, že polovina restaurací dělá jídlo v mikrovlnce. Bohužel. A mnoho lidí to dělá i doma.

Leoš Konečný

Ehmm, možná jste si nevšiml – je to vlak víte, prioritně se jedná o dopravu a ne gastronomii, ale můžete jet s ČD a žrát Tatranku rejpale

Leoš Konečný

Přesně tak, ale oni češi holt budou mít pořád nějaký držky, nic jim nebude dobrý

Gajda

Ohřívání v mikrovlnce, to i kdyby bylo uvnitř sebelepší, tak tím to zničí. V tomdle je černá konkurence míle napřed.

Leoš Konečný

Konkurence? Si děláte prdel ne – to fakt konkurence není

Tomáš

„Obě teplá jídla jsou cenově pod stokorunou.“ Pod stokorunou? Cestující si pokrm připravují sami a z vlastních surovin?:)

Pe.tr

Plzeň je klasika . Bernard pro chuť . Je ale dobře , že nenabízí euromok Gambrinus. Všichni tady na to nadávají a i přesto je to nejprodávanější pivo . A kofola je za mě lepší , a navíc propaguje produkt z moravy/čech . Víno z jižní , slivovičku k tomu . Snídaně a tak s dětma bez lepeňáků , k tomu wifi a je to přesně důvod , proč s dětma jezdíme k babičce vlakem a oni se těší nejen na ni , ale i na cestu . Mě toto vyhovuje víc než JLV , protože nemusím nikam chodit a… Číst vice »

Karel

To bude tou slivovicí zřejmě.

Aleš

Jen nesmíte jet v dětském kupé. Pokud se to nezměnilo, tak to pivo, víno a slivovičku Vám tam neprodají. Tedy občas se stane, že jede nějaký steward začátečník a prodá 🙂

Petr

Dětské kupé už není pro nas. Dnes preferují relax . Ve standartu když nesla aplikace tak mě neobslouzili . A kolikrát mají vyprodáno , zvláště jogurt .

Leoš Konečný

Ano, právě na žlutém vlaku je skvělé, že celý vlak je vlastně jídelní vůz.

DaviD

PU 12° za 25,- a knedle s uzeným si dám klidně v businessu…kultůra sem kultůra tam…

Gwann

ten smrad z ohřátého zelí jistě spolucestující v business kupé pro 4 velmi ocení 😉

Leoš Konečný

Přemýšlím jestli v životě dokážete něco nekritizovat, ale vy budete určitě dokonalý

Roman Svačina

Nevím. Mě to teda moc nezaujalo. Byť chápu, že RJ je celkově Low-Cost. Jsem zvědav jak to cestující budou konzumovat např. ve vozech Bmz na prostřední sedačce. Ale jako totální nouzovka asi dobrý. Ale jen jako nouzovka. Jinak to asi skončí jako snídaně u RJ před x lety. A zrovna ty snídaně od RJ byly celkem fajn. Ale poměrně brzo skončily.
Aneb zlatý jídelní vůz (teda s výjimkou Donu od ÖBB)

David

Sbohem řízečky

medical_examiner

Proč, řezníkovi došlo maso?

David

Projděte si to nové menu.

Hans

Škoda, že kultura stolování nehraje žádnou roli. A je zajímavý, že obdobné knedlíky v plastu by si tu v Bille (mají je asi za 60) málokdo koupil, ale ve vlaku se tím lidé budou cpát jak zjednaní…

ABC

to bude asi tím že Bille jim je u kasy neohřejou

KarelF

Tak nevím jak vy, ale pokud do Blili náhodou zavítám tak když tam nakoupím to co si mám ohřát tak si to ohřeju doma. A pokud se potřebuju najíst cestou tak od toho je obvykle v vlaku jídelní vůz a pokud není tak se najím před cestou nebo po cestě jedno jestli v restauraci nebo doma.

Karel

Každý třetí Čech se potýká s nadváhou. Jančurák by mohl za sebou tahat rovnou restauraci, nebo cukrárnu. Lidi by mu z ruky zobali.

Pavel

2 ze 3 Čechů se potýkají se sníženými schopnostmi úsudku. Pro přístup k internetu by měli kromě hesel mít nastaven i jednoduchý logický příklad.

Gwann

jídeláky měl a prodal. ona to totiž nebývá zrovna výdělečná záležitost. teda pokud to má být jídelák a ne vagón kam se normálně kupují lístky. a i pak to není nic moc.

Petr Novák

O důvod víc proč nejezdit s RegioJetem. Umělý Pilsner versus poživatelný Budvar. Nechutná Kofola versus vynikající Pepsi u JLV. A k tomu ty zdravé nechutnosti od Uga, kterých se normální zdravý chlap nenají. Gastronomické služby RegioJetu, jak začínali solidně, byť skromně, jdou od desíti k pěti. A je to škoda.

Jakub

Ať už soukromník nabídne cokoliv, je to špatně. 😂 Ještě nikdy jsem neslyšel někoho vychvalovat Pepsi nad Kofolu. Stejně tak se navážet do Uga. Vám se předpřipravené knedlíky se zelím zdají málo chlapské?

jakub (easydrink)

bez ohledu na probírané téma musím říct, že mi Pepsi chutná více jak Kofola

JIŘÍ

Tak Chotěboř je lepší než Plzeň, alespoň pro mě. Proč cpou všude Plzeň, prokristapána? Nedá se nic dělat, tak si ji ve vlaku prostě nekoupím a vezmu si nějaký jiný pivo předem.
Jinak mně to neva, třeba za mě Kofola OK. I to UGO.

Luboš Beneš

Jako Plzeňák musím souhlasit. Prazdroj je v poslední době taková globální tekutina typu Cola….a to je tu tolik minipivovarů

medical_examiner

Asi to nemohli pít, tak vytvořili minipivovary, aby nemuseli pít vodu…

Gajda

Bernard jako alternativa nestačí?

Petr Novák

Ale to je mýlka. Mě se gastronomická nabídka RegioJetu ze začátku líbila, ale tím, jak to začaly stále „vylepšovat“ různými podivnostmi, jsem se od RegioJetu začal odvracet. A teď tomu definitivně nasadily korunu výměnou Chotěboře za Plzeň. A ano, uvědomuji si, že je módní vyzdvihovat tu nechutnou bylinkovou náhražku originálních amerických Colových nápojů, ale mě tahle móda naštěstí minula a dám si raději jeden z těch amerických originálů, byť tedy Coca-Cola prodávaná u nás a šizená glukózo-frutózovým sirupem také nemá s originálem mnoho společného. O to více oceňuji Pepsi se skutečným cukrem a normální chutí. A strojově připravených pár knedlíků… Číst vice »

ABC

No tak zrovna ten americký „originál“ CC je s HFCS. Fajnšměkři si prej vozí colu z Mexika s cukrem. Jo a originál obsahoval kokain 🙂 Takže je to stejně všechno podvod.

Y.K.

tak tak. V USA se už celkem běžně podává mexická Cola. „Coca-Cola Nostalgia“. Při laboratorních testech stejně žádný cukr neobsahovala stejně jako „coke“ v USA. Mozek a předsudky dokáže s chutí nadělat divy. 🙂

Aleš

Coca-Cola, vyrobená v Mexiku, s cukrem, se dá v USA běžně koupit v supermarketu nebo obchoďáku. Samozřejmě je dražší, než vyrobená v USA.

KarelF

Tak tady v u nás si stačí dojet pro coca colu třebas do dráždan do kauflandu. Jen ta záloha na obal je peklo 🙂

Lech Malý

Teda že se tu budem přít o kofolu mě napadlo, ale co je šmankote na přeslazené pepsině normálního?

Luboš Beneš

Zregulovat! Cukr ten bílý jed zakázat a rozvážet to elektromobily a plachetnicemi!

Petr Novák

A takhle zakázat rovnou i mastné, bílé pečivo a prostě všechno, co je chutné byste nechtěl? Nebo třeba to pivo? A rovnou přikázat lidem, aby jedli jen klíčky a pili jen čistou vodu, že ano. Kam vy se pane hrabete na tu EU byrokracii s jejich všemožnými regulacemi. Toto, naštěstí, ještě ani ty bruselské ouřady nenapadlo. Tak proč jim neporadíte.

P.S.: A hnědý cukr rozhodně zdravější není. To je dokázáno, že je to jen kec.

Jakub

Tak rozhodně se to nedá srovnat s JLV, na tom se asi shodneme. Na velmi subjektivních názorech k různým produktům už asi ne.
Beru to tak, že Radim by do něčeho nešel naslepo. Pokud měl zpětnou vazbu od cestujících směrem k produktům Kofoly, teplým jídlům a Prazdroji, zdá se mi to jako rozumný kompromis.
Nicméně, Ugo není žádná nekvalitní značka a jejich produkty jsou na hony daleko od instantních baget Crocodile a podobných produktů.

KarelF

Instatní bagety na pump už fakt díky ne ta pachuť různých stabilizátorů a jiných věcí mne doničila natolik, že si raději koupím párek v rohlíku nebo prefabrikovanou bagetu z MOLky která aspoň prošla kompletací o něo dříve nebo snad i na té pumpě.

Petr

No, mě naopak nepotěšili před lety, když nahradili třináctku Svijany Chotěboří. Svijanský kníže za dvacku byl naprostý luxus.

Karel

Ty si toho ještě asi neslyšel..

Panda

Vynikající Pepsi je oxymorón dne, obzvlášť když si stěžujete na umělou Plzeň a zdravé nechutnosti, což je taky trochu protichůdný názor.

medical_examiner

Hmm, co je na „zdravých nechutnostech“ k nepochopení?
Jídlo je buď chutné nebo zdravé…

Jiří Kocurek

V Rusku jsem nebyl, takže bych radit neměl. Ale to se ta Pepsi nedá koupit v automatu na nádraží?

Petr Novák

Kupodivu ne. V nich právě dominuje Kofola, v lepším případě se tam dá sehnat nějaká ta Zonka, ale ty bývají často vyprodané, na rozdíl od Kofol. Alespoň tam, kde se pohybuji tomu tak je. Pepsi se dá sehnat v Pontech. Jenže ty jsou taky jen na několika málo nádražích, no. Jinak musíte mít, štěstí, třeba jako u nás, že ji prodává obchod naproti nádraží. Jenže ten má otevřeno hodně blbě, hlavně o víkendech.

Luboš Beneš

No Budvar….jak to můžete pít? Tu sladkou vodu? Když si dáš 2 tak druhý den máš bolehlav….Budvar je stejná globální 123 jako Prazdroj. Brrr. Kofola proč ne. Hlavně aby mu nedošly zásoby jako u JLV kde klasicky na Metropolitanu z Budy v Brně již k jídlu nic není. Ono nejde doplnit jídelák v Břeclavi?

MartinS.

Nad doplňováním zásob v jídeláku už jsem uvažoval několikrát. Někdy to tam je jak u snědenýho krámu… Hlavně když to přijede ze zahraničí.

Karl vB.

Doporučuju vyzkoušet Budvar 33, není to sladké a těžké pití.

Gwann

tak 33 je konečně k pití, i když člověk rád hořké. to chytili, stejně jako radegast ratar

ušatá

Za mne je Budvar velmi dobré pivo. A po dvou mne hlava nikdy nebolela.

Gwann

mně po osmi kroužkových ještě dva dny. to se mi z plzně nestane

ušatá

Po osmi bych to i chápal.

Aleš

Od kdy jezdí Metropolitan z Budy? Dosud jezdil vždy z Pešti. Pokud vím, do Budy jezdí jen Regiojet přes Vídeň.

MartinS.

Vynikající PEPSI? Já rozumím tomu, že Kofola nemusí každému chutnat, ale adorovat PEPSI? Ono je to celkem prašť jako uhoď… kilo cukru v 9 litrech.

Lech Malý

No hlavně kolega, jehož příspěvek je na začátku tohoto vlákna, se dožadoval krmě, která chutná normálním chlapům, aby to pak zazdil výrokem o vynikající pepsi.

KarelF

Plzeň šla opravdu dolů s chutí která je někde jinde než byla. Budvar mne například překvapil s nealkem které světe div se se dal pít i teplý z regálu v Globusu.
Chuťově Pepsi fakt ne to raději Colu nebo Kofolu.

KarelF

Hlavně Kofolu nelze srovnávat ani s Pepsi a ani s Colou. Uvědomte si, že receptura je jinde než Cola nebo Pepsi. Pokud srovnávat tak jen Colu nebo Pepsi.

Gwann

plzeň v lahvi či plechovce je něco jiného než hezky ošetřovaná v dobré hospodě….

Gwann

tak contra gustem non est disputandum….ale tvrdit, že budvar je lepší než plzeň či naopak bych si netroufnul. já nemám budvar rád, ale nebudu nikomu vykládat, že to je umělý hnus…

Liboros

Ceny obrovsky levné, to se s ČD nedá srovnat, super

Zdenek

Možná,ale u ČD je v jídelnou větší výběr. A ta jejich svíčková je neprekonatelna:-)

Jaaa

Heh, přijde mi, že lepší by byla jenom mikrovlnka a tam by si každý mohl ohřát, co si donese.

Předpřipravené hotovky koupíte v každém supermarketu za 60 korun a s čerstvým jídlem z jídeláku JLV se to nedá srovnávat ani omylem.

Liboros

Jo nevím jestli je cíl jídla ve vlaku fine-dining… Určitě pro někoho ano, ale pro mě a myslím že pro většinu cestujících Regiojetu bude větší přínos dostupné jídlo i dříve připravené a jen ohřáté. Každopádně ty saláty Ugo vypadají sympaticky.

Luboš Beneš

No tak ta mikrovlnka u JLV funguje taky – viz pendolino….

Gwann

je rozdíl mezi jídelákem a bistrovozem. bohužel nešvar bistrovozu se rozšiřuje a rozšiřuje…

MartinS.

S čerstvým jídlem z jídeláku JLV? Oni ještě v nějakém jídeláku vaří? Teda kromě míchaných vajíček a hemenexu. Bych chtěl vidět, jak tam připravují svíčkovou nebo pečou telecí. Kde jsou ty doby, kdy pan kuchař v R525 Bečva vařil čerstvý gulášek 🙂

David

To nám trochu popište, jak se vařil čerstvý gulášek v R525. To bude jistě zajímat víc čtenářů. Hlavně kdy to bylo? Zřejmě ještě v době bolševického hygienického železničního humusu.

MartinS.

Ano, samozřejmě, že to je mnoho a mnoho let zpátky, když na stolech v jídeláku stály ještě popelníčky a někdy tam nebylo přes cigaretový kouř skoro vidět. Byla to taková čtyřka na kolejích, ale jezdila tam jedna parta bodrých postarších pánů (vrchní a kuchař), která měla vychlazené pivo a výborný gulášek. Což bylo také tuším jediné jídlo, které měli, kromě hemenexu samozřejmě, to je u JLV věčná klasika.

KarelF

Při té vzpomínce jsem fakt dostal hlad.

Y.K.

Vzhledem k času potřebnému na přípravu kvalitního guláše od základu, moc nevěřím, že ho vařili ve vlaku. Přestože jízdní doby byly někde jinde a asi by to do konečné slihli. 🙂

Josef Trögl

Jeden rok zajížděly na několika spojích jídelní vozy i k nám na sever Čech (firma Urblík). A právě podobné hotovky (např. guláš se špekovými knedlíky) se tu občas objevovaly.

Gwann

řízky smaží. mají sporák, spoustu věcí alespoň na sporáku ohřejí…líp než v mikrovlnce

Tomáš

A skláři nebudou mít co žrát.

Honza Fátor

Já jsem naopak rád za Plzeň, protože mi tak odpadlo rozhodování mezi dvěma dobrými pivy a mohu si hned dát Bernarda.

Panakis

Za me ta plznicka ve vlaku je super. Ano mohlo by kdyby atd.. ale to uz pujdu do hospody anebo do restyky nekde venku… Tady jsem ve vlaku a slopu si plznicku.. Po priletu ze zahranici je to kraasa… No ne? Pro turistu jako jsem ja je to delo 😀 Chlapi.. V St. Tropez slopete fakt hnusny pivo v hospode za 5.50 euro To je muj postreh z venku… Samozrjemne Pivo a lasku 😀

Patrik

No představa, že první, na co po příletu v Česku natrefim je „plznička“, tak polknu zvratky a jdu dál… 😁

Pe.tr

Tak ještě že se držíš u vrat

medical_examiner

Ale opatrně, aby z důvodu neúdržby ty vrata nevypadly…

KarelF

Nemůžu najít blicího smajlíka.

Dominik

Škoda, mohl rozšířit povědomí o více českých pivech a zrovna Chotěboř je dobrá, narozdíl od Plzně.

Vladimír Bílý

Kvalitní, poctivě udělané pivo nahradili přeceňovaným a předraženým europivem. Pokrok nezastavíš, silnější značka je silnější značka:-(

Liboros

Chotěboř je supr, ale Plzeň to je prostě klasika tu máme rádi všichni.

Jojo

Mluv za sebe. Já ji moc nemusím.

Liboros

Chotěboř si dám v mé oblíbené hospodě v Brně a Plzeň ve skle si dám rád doma nebo právě na cestách.

KarelF

Já třebas plzeň nemusím a takový gambáč už vůbec ne. Pamatuji doby tak 25 let zpět kdy to byl regionální pivovar a dalo se to pít, ale nyní blee. Z regionálních třebas si rád zajedu na Kokořínsko pro Podkováň.

ušatá

Bejvávalo!

Jiří Kocurek

Už za Husáka se mluvilo o rozdílu mezi exportní a domácí plzní.

Samo

To možno, ale mne Plzeň chutí oveľa viac v Česku, teda pokiaľ ide o točenú. Lahváče a plechovky chutia plus-mínus rovnako, ale točená Plzeň je mimo ČR/SR spravidla hnus, okrem podnikov kde ju majú v tanku – tam je spravidla výborná.

Frantisek

kolega asi myslel spise pivo uvarene pro export do stale-kapitalisticke zapadni ciziny, nez na druhou stranu 🙂

Tom

A přitom ta Slovenska taky není originál 😉 Vyrobeno v licenci Plzeňskeho prazdroje Veľký Šariš. A kromě Budvaru a Bernarda jsou tu skoro všechny Česká piva Slovenské. Opačně je to stejné minimálně u Zlatého bažantu v ČR 😉

Luboš Beneš

Za Husáka se ještě používaly staré dobré klasické technologie, ležácké sudy, hora ruční práce…. dnes konické tanky…. ne není to stejné pivo. V Prazdroji nikdo nepil pivo za pasterem. Proč asi? Protože dýl vydrží když jsou ty kvasnice mrtvý.

Iveta

No tak někdo se tu již i vyjádřil s podobným názorem jako mám já.To jest ,že od konzumace jídel a nápojů je restaurační vůz a opravdu mě nebaví čichat různé chutě či pachutě na svém místě .Jinak chápu ,že dnes se musí hlavně vydělat a tahat mrtvou váhu v podobě restauráku a obsluhy v něm se ne vždy vyplatí.Já tedy raději půjdu do JLV ,dám si sice dražší jídlo ,ale u stolu na talíři ,než polévku v kelímku a jídlo na umělém tácku jíst na koleně.A dám si točenou plzničku než v pixle .Ale chápu ,že dnešní trend je opačný… Číst vice »

Ondra L.

Vidim to stejne. Trochu jsem od RJ cekal, ze nejakou formu jidelniho vozu zavede, preci jen je to u cestujicich oblibena sluzba a RJ uz vickrat odstoupil od ultrabyznysoveho modelu k tradicnejsimu pojeti zeleznice, byly doby (to mel jeste jenom autobusy), kdy jancura ve sve spriznene mlade fronte prohlasoval, ze jako vlaky chce „rozhodne jednotky, ne lokomotivu tahnouci vagony jako za cisare pana“, a ted na dalkach s nicim jinym ani nepocita, tak kdyz si poridil ten jidelak, tak jsem cekal, ze ho treba na ty kosice bude nasazovat, tak zatim nic… No teply jidlo na misto by me teda… Číst vice »

kakov

a Vy si nevzpomínáte, co vyblil Jančura, když začínal? (opravdu to bylo takhle sprosté)

ČD dělaj píčoviny, když sebou tahají pojízdnou hospodu a lidi v ní žerou nějaký smradlavý jídlo…

já jsem naopak čekal, že je nezavede nikdy, a dost mě zarazilo, že to s nimi někdy zkoušel…

Ondra L.

No on toho vubec napovidal hodne, zvlast v dobe, kdy jeste zadne vlaky nemel, koneckoncu o kafi, ktere prodava cestujicim, rekl, ze je to „jedina z tech sracek, ktere se da jeste pit“, holt ale nasel schopne podrizene, ktery ten byznys umi prodat

KarelF

Tak ono by stačilo mít jen půl vagonu jako jídelní vůz. Klidně s online rezervačkou. Tím by se vyřešil problém s čekáním při menším počtu míst k sezení. Pokud by byl řazen uprostřed vlaku ideální stav.

Ondra L.

Ano, neco takovyho by mohlo byt dobry, alespon na tu kosickou a budapestskou linku, mohli by mit i dvoji ceny – drazsi v restauraci, levnejsi na miste… Ale to je samozrejme jen takova uvaha, je to na nich – a pokud budou mit za konkurenci pendolina, kde je jen takove bistro a leo express, kde neni nic, tak to se asi nepretrhnou

Y.K.

Nic proti jedení v restaurační voze, ale má to pár háčků:
– ve většině vlaků ČD žádný není
– pokud je, nemusí v něm být místo (tím trpí třeba Railjety)
– pokud vezete cenněšjí vybavení (fototechnika, počítač/e/…), na místě je to jednodušší

Tady se prostě provnává služba „zlomek lidí si zajde do Restauračního vozu“ s „většina si něco dá“. Pokud si něco dá většina, je jednodušší je odbavit na místě, už kvůli courání vlakem.

Pe.tr

Asi tak . A opěvované porcelánové talíře dává Jančura i pod dortík za deset kaček

KarelF

Tak u railjetu je to jednoduché do BS třídy vám to kompletně vše donesou. Jen mne té obsluhy je celkem líto, protože táhnout se s tím třebas před Brnem přes 1 a 1/2 vagonu je určitě opruz.

Tomāš

Protože ze studených pokrmů pachutě nikdy nejdou 😀

David

Vy říkáte láhvi „pixla“? To tedy slyším/čtu poprvé.

J.K.

Půl litru Plzně za 25? To je zbytečně levný, všude v hospodách je za 40-50…

Standa

Lahvové a točené je rozdíl. Za 40 by to nikdo nekoupil. A plechac to je už úplný kentus. Do plecháčů dávají pivovary zbytkac.

D.S.

Nevím, balenou Plzeň si běžně nekupuji, ale mám za to, že okolo 40Kč za plechovku je taková běžná nádražní či benzínková cena, tak to lidi kupodivu asi kupují. Za 25Kč není snad ani běžně v supermarketu, když není zrovna akce.
S těmi plechovkami trochu nesouhlasím, ano je to trochu vžitý trend, že u nás jsou v plechu ty nejhorší piva. Ale mění se to a už i nejlepší pivovary u nás, například Zichovec, dělají plechovky. V zahraničí se pak jedná o běžný trend. Z mnoha důvodů se jedná o ideální obal, na cesty pak obzvláště.

Samo

Za 48 korún sa plechovka Plzne predáva vo Švédsku (18,50 SEK) 🙂 Čakal by som že v ČR bude výrazne lacnejšia.

D.S.

Neuvádíte ale kde, v supermarketu?

Samo

V Systembolagete, to je štátny monopol ktorý ako jediný môže predavať alkohol na domácu konzumáciu. Čiže áno, ekvivalent supermarketu.

navratp

V Česku v supermarketu stojí28,- Kč. Takže ano, je výrazne lacnejšia.

KarelF

Když přijde akce není problém i za 14-20 Kč. Na této ceně například v Globusu rotují všechny značky piv větších pivovarů. Někdy mne to přijde, že tím lákají zákazníky, aby pak utratili za další zboží :).

David

Ve vlaku SJ jo? 😁

ČD4ever

To je ale ta napodobenina piva s omezením obsahu alkoholu na 3,5%, ne?

ČD4ever

Upřesňuji pro neznalé. Aby se Švédi neopili pivem, je ve Švédsku limit obsahu alkoholu v pivu max. 3,5%. Takže tam lze koupit plzeň nebo kozla, apod. s 3,5% alkoholu, který díky tomu nemůže mít očekávanou chuť.

Aleš

Ten limit platí jen pro prodej v běžné maloobchodní síti. Silnější piva se ve Švédsku samozřejmě koupit můžou, ve státních obchodech s alkoholem, stejně jako víno a tvrdý alkohol.

Panda

Škoda, že Jančura nezkusí Zichovce, Chroust nebo třeba Axiom, ale možná je to pro většinu lidí pořád příliš drahé… U točeného takový rozdíl není – Plzeň za 35-50 nebo minipivovar za 45-70…

David

Nebojte, oni vědí moc dobře co a proč dělají.

Gwann

tak axiom i zíchovec dělají i pěkné plechovky….

medical_examiner

Což ale nebrání tomu, aby tu komáří moč pili naši bohužel spoluobčané ve velkém…

V.N.

Tak Jančura to má jako svoiji strategii. Všechno jídlo a nápoje prodává velmi levně. Když jsem s ním jezdíval z Pardubic do Ostravy a když člověk ráno nastoupil v Pardubicích do vlaku , tak všichni žrali….

eon

Takže do RJ s vlastním škopkem… 🙁

Od lesa

Tak… Plzeň je nepitelná, ani pro pražáky (v analogii na jeden starý vtip)… myslím, že u nás i na Slovensku jsou lepší značky.

Nekdo

no zrovna Chotěboř je fajn a u RJ jsem si ji i dával…

Od lesa

Přesně tak… můžeme zmínit i Rohozec či Žatec, na Slovensku třeba Martins.

Luboš Beneš

Žatec 7 schod – vtipná etiketa, název a super nachmelený pivo

KarelF

Nebo taková Podkováň.

Gwann

podkováň je překvapivě slušný. jakkoliv trochu sladký

Gwann

7 schod jde

Gwann

Rohozec? to má být dobré pivo? mňo, asi chápu jak se může spousta pivovarů uživit

eon

Točená Plzeň mi nevadí, i když je přeceňovaná. Lahvová nebo plech je k smíchu…

Jan pesina

Kupte si lahvičkou Plzeň v Německu to co nám tu prodávají je humus a ne Plzeň a ještě je výborná olznicka co koupím v Německu levnější u nás je to hnus😆

Řiditel

Jo, taky mám zkušenost, že exportní plzeň má lepší chuť než pro domácí trh.

Dusanh

Proč bych si měl v Německu kupovat Plzeň, když jsou tam na výběr desítky dobrých místních piv???

Jan pesina

Jenom srovnávám když bydlím na hranicích s Německem že u nás je hnusná Plzeň skoro za 30 Kč a o4 km dále v německém Kauflandu si dám 100krat lepší Plzeň a za 20 Kč 😄🍺❤️

D.S.

Se divím, že do nabídky ještě nezařadili něco craftového, když i JLV má v nabídce poměrně dlouho Chrousta. A ještě víc z toho důvodu, že sám guru Jančura je velký pivař.

medical_examiner

Škopek? Třeba ten velký plastový 25 l….

Kalina

Ta „teplá jídla pod stokorunu“ mají lidi konzumovat přímo mezi ostatními cestujícími? Tedy obtěžovat okolí kuchyňskými výpary a puchem?!

Juraj

To by se nikde jinde nestalo!
Oh wait… pendolino, railjet, libovolná 1. třída… A co v letadlech?

Připomnělo mi to, jak jsem si jednou dával v SC roastbeef v sezónní nabídce JLV. Výborný, jen teda porce strouhaného křenu přivedla k slzám úplně všechny spolusedící u stolku. Vlak bohužel vyrezervovaný do posledního místa, včetně vozu 3, takže nebylo úniku.

KarelF

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Řiditel

Přesně tak! V normálním vlaku by si člověk otevřel okénko aby tam šel čerstvý vzduch ale „moderní sterilní klimatizované nevlaky“ toto neumožňují. Nejlepší je moderním nevlakem vůbec nejezdit.

Y.K.

Ne, mají si to odnést na záchod nebo představek a tam to v koutě na zemi chroupat jako divoké zvíře.

Kalina

Má-li cestování mít nějakou základní kulturu, je třeba pro konzumující vyčlenit samostatný vagón. A je rozdíl umožnit na místě drobné občerstvení typu kafe a pečivo. Ale je vyloženě nechutné, když by si někdo mezi cestujícími cpal do krku „plněné bramborové knedlíky s uzeným masem a dvěma druhy zelí a vepřové maso v omáčce“.

Cyklista

Prosím, začněte s tou kulturou u ČD… Samostatný jídelní vůz je i u ČD luxusem, který je často nahrazen bistrovozem….

Kalina

To je to diametrální rozdíl, jelikož bistrovůz je vyhrazený vagón, resp. prostor pro konzumaci. Naprosto nelze srovnávat s konzumací obědů přímo v prostoru pro běžné cestující, to je odpudivé.

Cyklista

kde v bistrovozu chcete něco sníst? na stojáka u pultíku? na klíně cestujícího v 1. třídě? evidentně jste nikdy nejel vlakem

Gwann

bistrovozy jsou třeba i railjety…

Gwann

tak odpudivé bych neřekl. ale občas obtěžující, to ano…

Y.K.

Určitě, když někdo dostane hlad nebu chuť, tak přesadit. Kultura cestování je většinou kombinace ohleduplnosti a tolerence. Protože nikdo nemůže mít všechno. Mě osobně, že někdo jí nikdy nevadilo (leda v tom, že jsem dostal taky chuť), vadí mi jen nekonečné mnohahodinové krafání po telefonu.

Petr Novák

Nekonečné mnohahodinové krafání po telefonu? Tak o to bych se ve vlaku nebál, při tom jak chabě je česká železnice pokryta signálem a jakými Faradayovými klecemi jsou moderní vozy 😉

Y.K.

Hm, tak bohužel. 🙁 Co nemusí stačit pro internet, na krafání většinou postačuje, stačí fallback z LTE na GSM. Případně to krafal vytočí znova.

Petr Novák

No nevím, moje zkušenost praví, že na koridoru jsem často komplet bez signálu. Ale záleží i vagon od vagonu a podle mých zkušeností jsou vagony RegioJetu zpravidla pro signál propustnější, než moderní vagony ČD (samozřejmě nepočítám historické kousky typu B, které už měly být dávno ve šrotu, nebo v muzeu a ne v pravidelném provozu), ale nejde to úplně takto zobecnit. Třeba Panteři mají propustnost signálu vcelku solidní. Další věc je, že přibývá telefonů, které umožňují volání přes Wi-Fi, což u nás už nabízejí všichni tři operátoři. Pak to chce volit vlaky bez Wi-Fi, protože ve vlacích s Wi-Fi je… Číst vice »

KarelF

Absolutní faradaykou jsou vozy ŽSSK jak se jim to povedlo netuším, ale kde jsem se například dovolal do Pendolina dětem a přítelkyni tak dceři do vagonu žssk ani omylem a to dokonce v jsme to zkusili v Praze na hlavním. Vagony byli řazeny na Vlašáku (tak tomu říkají děti)- valašský express.

navratp

Nejkulturnější je ten vozík ve vagonech české národní dráhy.

Jiří Kocurek

Případně rozbalit tlačenku, dát si lahváče, usnout a začít chrápat.

Petr Novák

S tlačenkou v klíně a otevřeným nedopitým lahváčem na stolku, co? Jo známe takové typy. Pak se drážní dopravci diví, že mají vozy špinavé a smradlavé.

Gwann

a co takové tvargle…. 😉

KarelF

Tak třebas v Railjetu je fajn že do Bs to donesou jenže konzumace je fajn se stolečky tak pro moje děti nikoliv dospělého. Takže pokud jíme tak děti na svých místech a já s drahou polovičkou v jídeláku. Minimálně toho obsluha nese jen půlku.

Ketchup1970

Tak a teď ještě uveřejnit odkaz na jídelny lístek JLV ( včetně cen a dodavatele) 😀aby to nevypadalo jako neoznačené reklamní sdělení. Taky by mne zajímalo co servíruje ve vlacích Leo . Až budu příště hlasovat v anketě, budu pak rád hlasovat i za tento server.

Y.K.
Od lesa

Snad to nebude pobráno jako nedovolená reklama, ale na dráze jím zásadně zde:
https://restauracenanadrazizdenekrucker.eatbu.com/?lang=cs

Od lesa

Jen když přijde Jindřich a toho jsem tam kolem oběda neviděl už několik let.

KarelF

ta doména je drsná.

KarelF

To mne připomnělo diskuzi včera na seznamu o lidech.cz Někdo napsal a ta doména ( myšleno lide.cz ) je na prodej. Jiný diskutjící mu odpověděl. Ne do mena sys mohol napýsat čo si chcel. Když bych neviděl nevěřil bych.

Gajda

Leoš jede na módní vlně zdravějších jídel, ale i tam si snad vybere každej. A hlavně neohřívá v mikrovlnce a v létě má i zmrzlinu.

Jindra

Ve středu jedu Ostrava – Praha, tak určitě vyzkouším. Ceny jsou velice příznivé a nabídka je opravdu velká.

Aslanex

Škoda, vždy jsem se těšil na jízdu s RJ mimo jiné kvůli Chotěboři, která je jinak celkem méně dostupná.