Rakouské dráhy začnou testovat vodíkové vlaky od Alstomu

Jednotka Coradia iLint od Alstomu s vodíkovým pohonem. Pramen: Alstom/René FrampeJednotka Coradia iLint od Alstomu s vodíkovým pohonem. Pramen: Alstom/René Frampe

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) uzavřely tendr na pronájem vodíkových vlaků určených pro testovací provoz. Vítězem se stal výrobce Alstom s

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) uzavřely tendr na pronájem vodíkových vlaků určených pro testovací provoz. Vítězem se stal výrobce Alstom s jednotkami Coradia iLint; byl jediným zájemcem. Do Rakouska zamíří dvě jednotky. Informaci přinesly zahraniční weby, například Railway Gazette.

Smlouva má hodnotu 1,87 milionu eur (46 milionů korun), přičemž Alstom vedle vlaků zajistí i údržbu a vodík. Mobilní plnicí stanice bude umístěna v depu ve Vídeňském Novém Městě, odkud budou vlaky jezdit do Fehringu.

ÖBB plánují zahájení zkoušek na konec dubna, kdy také chtějí oznámit podrobnosti ke svým dalším plánům s vodíkem. Krátce si jednotku vyzkoušely už loni v prosinci.

Vodíkové jednotky Alstomu se zatím uplatňují především v Německu, kde se také v závodě v Salzgitteru vyrábějí. V pravidelném provozu jezdí v Dolním Sasku, kde si objednali celkem 14 těchto jednotek, velkou objednávku (na 27 jednotek) učinil také dopravní svaz Rhein-Main Verkehrsverbund, který chce vlaky nasadit do dvou let na linky kolem Frankfurtu nad Mohanem.

Tagy alstom Alstom Coradia iLint ÖBB vlaky na vodík
43 komentářů