Railjety se vracejí do plného provozu, Jižní expresy až v polovině června

Railjet v Pečkách. Foto: České dráhyRailjet v Pečkách. Foto: České dráhy

Od začátku června bude také obnoven provoz přímého lůžkového vozu mezi Prahou a Curychem.

České dráhy v souvislosti s opětovně rostoucí poptávkou po cestování vlakem „znormalizují“ ve čtvrtek další linky. K běžnému jízdnímu řádku se vrátí především linka Ex3 (railjety Praha – Brno – Vídeň). Na konec některých omezení, například u Jižních nebo Západních expresů, si ale budou muset cestující počkat až do poloviny června.

Změny v dubnu a květnu

Po obnovení plného či téměř plného provozu na linkách Ex2 Praha – Olomouc – Vsetín – Púchov, Ex6 Praha – Plzeň – Cheb, R17 Praha – České Budějovice / České Velenice a R20 Praha – Děčín, ke kterému došlo v průběhu dubna, se k běžnému jízdnímu řádu vrátí od 20. května 2021 také linky Ex3 (railjety Praha – Brno – Vídeň), R10 Praha – Hradec Králové a R15 Praha – Ústí nad Labem – Cheb. Postupně se také zvyšuje počet komerčních spojů na lince Ex1 mezi Prahou a Ostravskem.

Změny od začátku června

Další fáze obnovování dálkové dopravy je plánovaná na přelom května a června, změny budou platit zpravidla od 1. června 2021. V době přepravní špičky posílí dopravu mezi Prahou a Ostravskem další vlak IC a jeden pár spojů zajistí místo klasické soupravy znovu jednotka Pendolino. Celkově tak pojede v tomto úseku už 12 párů přímých vlaků Českých drah, z toho 4 páry spojů SC Pendolino.

Do normálu se vrátí část mezistátní dopravy. Dva páry vlaků EC Metropolitan, které dosud jezdí ve zkrácené trase Praha – Štúrovo, znovu pojedou až do Budapešti. Zároveň bude posílena doprava mezi Prahou a Varšavou. Na této trase pojede znovu každý den jeden pár expresů Silesia, které dosud kromě jednoho dne v týdnu jezdily jen mezi Bohumínem a Varšavou. Od začátku června bude také obnoven provoz přímého lůžkového vozu mezi Prahou a Curychem.

Změny od poloviny června a později

Velký počet dosud omezených vlaků znovu vyjede na své pravidelné trasy od poloviny června, zpravidla od 13. června 2021. Ve vnitrostátní dopravě bude zajištěn plný provoz Jižních expresů na lince Ex7 Praha – České Budějovice / Český Krumlov a skončí také omezení u linek R23 Kolín – Ústí nad Labem a R12 Brno – Šumperk.

Významnější však budou změny v mezistátní dopravě. Plný počet spojů bude znovu zajištěn na linkách Ex5 Praha – Děčín – Drážďany – Berlín a Ex1 Praha / Ostrava – Žilina / Banská Bystrica (mezistátní spoje na Slovensko), u mnichovské větve linky Ex6 (expresy Praha – Plzeň – Mnichov) budou znovu všechny vlaky jezdit i v úseku Praha – Plzeň. Směrem na Slovensko bude znovu možné cestovat nočními spoji EN 443 / 442 Slovakia Praha – Ostrava – Poprad-Tatry – Košice – Humenné, ve kterých bude řazen i přímý lůžkový vůz Praha – Varšava.

Od začátku července pak ČD zruší omezení u některých zbývajících vnitrostátních linek a ve spolupráci se ZSSK a MÁV obnoví provoz přímého lůžkového vozu mezi Prahou a Budapeští.

Přesné termíny obnovení provozu jednotlivých spojů a další podrobnosti lze nalézt na webových stránkách ČD.

Tagy České dráhy obnovení provozu po pandemii koronaviru railjet
11 komentářů