Radní schválili tendr na novou lávku z Holešovic do Karlína. Hotovo má být za dva roky

Lávka vznikne na dolním cípu Štvanice a na holešovické straně vyústí proti bráně do Pražské tržnice

Pražští radní dnes odsouhlasili vypsání tendru na stavební firmu, která zbuduje novou vltavskou lávku pro pěší a cyklisty. Přemostění spojí Holešovice, ostrov Štvanice a Karlín. Rozhodnutí rady zveřejnil na facebooku radní pro dopravu Adam Scheinherr. Podle něj má být hotovo do konce roku 2022.

Lávka vznikne na dolním cípu Štvanice a na holešovické straně vyústí proti bráně do Pražské tržnice. Koryto řeky bude překlenovat mezi Karlínem a Štvanicí v délce 38 metrů a mezi Štvanicí a Holešovicemi 149 metrů.

„HolKa urychlí cestu i lidem ze Žižkova. Svou polohou totiž navazuje na Vítkovský tunel. Skvělé je, že získáme nový bezbariérový přístup na ostrov Štvanice, který čeká celková proměna a stane se z něj nový park,“ uvedl Scheinherr. Podobu lávky určila v roce 2018 mezinárodní architektonická soutěž, ve které zvítězili Marek Blank a Petr Tej.

Budování mostku má být koordinováno s dalšími stavbami v okolí. Především jde o rekonstrukci křižovatky Bubenského nábřeží a Argentinské, chystá se i proměna Bubenského nábřeží. To se má změnit v širokou promenádu. „Vystřídá stávající dva úzké chodníčky, kam se skoro nevejde maminka s kočárkem,“ doplnil radní.

Vítězný návrh lávky Holešovice - Karlín autorů Marek Blank a Petr Tej. Pramen: IPR PrahaVítězný návrh lávky Holešovice - Karlín autorů Marek Blank a Petr Tej. Pramen: IPR PrahaVítězný návrh lávky Holešovice - Karlín autorů Marek Blank a Petr Tej. Pramen: IPR PrahaVítězný návrh lávky Holešovice - Karlín autorů Marek Blank a Petr Tej. Pramen: IPR Praha
Tagy HolKa lávka Holešovice - Karlín Štvanice
37 komentářů