Radní Prahy 8 schválili návrh na zahloubení ulice V Holešovičkách do tunelu

Ulice V Holešovičkách v oblasti Bulovky. Pramen: Praha 8Ulice V Holešovičkách v oblasti Bulovky. Pramen: Praha 8

Praha 8 chce kvůli tunelu V Holešovičkách změnit městský územní plán

Rada městské části Praha 8 ve středu schválila návrh na změnu územního plánu, která umožní zahloubení ulice V Holešovičkách do tunelu. Návrh změny územního plánu bude ještě projednávat zastupitelstvo Prahy 8, poté bude odeslán na pražský magistrát.

„Jsme v unikátní situaci, kdy si zahloubení této ulice přeje městská část i vedení Prahy. Takto velký projekt je ale v kompetenci hlavního města,“ uvedl radní Prahy 8 pro dopravu Tomáš Slabihoudek. Vedení velké pražské radnice si dalo tunel V Holešovičkách v roce 2018 do programového prohlášení.

Ulice V Holešovičkách plní úlohu radiály, která spojuje dálnici D8 s vnitřním městským okruhem (tunelovým komplexem Blanka). Zahloubení má výrazně zlepšit životní podmínky obyvatel v okolí frekventované tepny. Cílem je výstavba kapacitní radiály pod zemí a návrat obslužné komunikace městského charakteru na povrchu, s výhledem návratu tramvají do historické trasy v této ulici.

„Jsme již v polovině volebního období a zatím se nic v této věci nestalo. Náměstek primátora pro dopravu (Adam Shceinherr, pozn. red.) pouze v rozsáhlé studii prokázal, že stavbu tunelu není možné nahradit Libeňskou spojkou nebo částí městského okruhu. Ale tunel ve stopě V Holešovičkách možný je, to bylo prověřeno už v minulosti. Proto na něm musí Praha začít okamžitě pracovat,“ doplnil Martin Jedlička, předseda komise pro dopravu Rady městské části Praha 8.

Praha 8 chce vedle zanesení tunelu V Holešovičkách do celoměstského strategického dokumentu nechat prověřit i stavbu zcela nové Čimické radiály, která by vedla celá v tunelu.

O zahloubení frekventovaného silničního tahu usiluje například i Praha 4 v případě Spořilovské spojky. Ta je dál v přípravě, už má za sebou proces EIA. Půjde ale spíše o zastřešení než o tunel.

Tagy Praha 8 Top tunel V Holešovičkách
133 komentářů