Qatar Airways na nákupech. Koupily čtvrtinu druhého největšího australského dopravce

Boeing 737 MAX v barvách Virgin Australia. Foto: Virgin AustraliaBoeing 737 MAX v barvách Virgin Australia. Foto: Virgin Australia

Součástí transakce je plán na návrat Virgin Australia do dálkových letů.

Letecká společnost Qatar Airways pokračuje ve skupování podílů v leteckých společnostech. Nově oznámila dohodu o nákupu čtvrtinového podílu ve společnosti Virgin Australia, druhého největšího leteckého dopravce v Austrálii.

Oznámení o nákupu podílu, který musí ještě schválit australské úřady, přichází v době, kdy katarský dopravce upozorňuje na omezenou kapacitu dálkových letů z Austrálie. Restrikce zvýhodňují především domácího dopravce Qantas.

O nákupu informovali dopravci v tiskových zprávách. Prodávajícím je společnost Bain Capital, která Virgin Australia zachránila od krachu během pandemie koronaviru. Letecká společnost nese stále jméno Virgin po svém zakladateli Richardovi Bransonovi, který ji ale v roce 2010 prodal. Dopravce působí v Austrálii od roku 2000, prvních deset let působil pod značkou Virgin Blue. Podle Virgin Australia je vstup Qatar Airways součástí plánu vstoupit s akciemi australské společnosti na burzu.

Pro Qantas je zásadní zprávou, že se dopravce chce vrátit k dálkovým letům. Ty firma v minulosti provozovala pod značkou V Australia. Umožnit to mají pronajatá letadla. „Věříme, že konkurence v letectví je dobrá věc a pomůže především cestujícím,“ uvedl šéf Qatar Airways Badr Mohammed Al-Meer. Šéfka Virgin Australia Jayne Hrdlicka uvedla, že vstup nového investora může přinést benefity pro cestující i australskou ekonomiku.

Australská vláda během pandemie odmítla firmu zcela zachraňovat, pomohl nakonec vstup nového investora.

Qatar Airways v posledních dvou letech jdou cestou nákupu minoritních podílů v různých dopravcích. Kromě dlouhodobého vlastnictví části akcií v International Airlines Group (IAG, vlastník British Airways, Iberie a dalších) koupil letos v srpnu čtvrtinu jihoafrické společnosti Airlink, pracuje na získání podílu ve RwandAir. Firma má podíl v LATAM Airlines nebo Cathay Pacific.

Tagy qatar airways Virgin Australia
Žádné komentáře