Qantas se loučí s jumby sérií speciálních letů, jejich provoz končí po 49 letech

Boeing 747-400 v v barvách Qantas v Sydney. Foto: QantasBoeing 747-400 v v barvách Qantas v Sydney. Foto: Qantas

Letecká společnost Qantas dnes vypravila první z trojice speciálních letů, kterými se loučí s téměř padesátiletým provozem letadel Boeing 747

Letecká společnost Qantas dnes vypravila první z trojice speciálních letů, kterými se loučí s téměř padesátiletým provozem letadel Boeing 747 v barvách australského dopravce. Po dnešním letu okolo Sydney přijde ještě podobný okolo Canberry a Brisbane, 22. července pak poslední jumbo odlétne ke šrotaci.

Qantas chce těmito lety udělat definitivní tečku za letadly, které přinesly revoluci v dálkovém létání. Průběh prvního letu je možné sledovat na Flightradar24.com, jeho trasa vedla kolem Sydney.

Na rozlučkové lety nasadila aerolinka Boeing 747-400 registrace VH-OEJ pojmenovaným Longreach. Jde o město v Queenslandu, kde před sto lety Qantas vznikl. Letadlo je v provozu od roku 2003.

Boeingy 747-400 se v případě Qantasu postaraly i o dva pozoruhodné lety: v roce 1989 téměř prázdný a jen s několika hosty na palubě zvládl let z Londýna do Sydney bez mezipřistání, několikrát přepravoval na svém křídle náhradní pátý motor. Qantas jumba nahradil postupně novějšími a úspornějšími letouny Boeing 787.

O letenky byl velký zájem i přes poměrně vysokou cenu: 400 dolarů za ekonomickou třídu a 747 za byznys třídu. Zisk z letů půjde na letecká muzea HARS Aviation Museum ve Wollongongu a Qantas Founders Museum v Longreachi. V obou muzeích je 747 v barvách Qantas součástí expozice.

Tagy Boeing 747 Qantas
8 komentářů