Qantas odkládá na neurčito projekt ultradálkových letů. Zastavil další dreamlinery, aby získal další peníze

Boeing 787-9 přistává v Sydney po 19 hodinách a 19 minutách letu z Londýna. Foto: QantasBoeing 787-9 přistává v Sydney po 19 hodinách a 19 minutách letu z Londýna. Foto: Qantas

Australská letecká společnost Qantas musí kvůli současné situaci na trhu odložit na neurčito své plány začít létat z východního pobřeží

Australská letecká společnost Qantas musí kvůli současné situaci na trhu odložit na neurčito své plány začít létat z východního pobřeží Austrálie do Evropy či na východ USA bez mezipřistání.

Odložení plánů oznámil šéf Qantasu Alan Joyce na setkání s vybranými médii, informoval o něm například server Executive Traveller. Firma současně odkládá plánovaný nákup dvanácti letadel Airbus A350-1000, která měla nasadit právě na ultradálkové lety.

Qantas o těchto spojeních mluví přes dva roky, nazval ho Project Sunrise. „Vidíme v něm stále velký potenciál, ale ne v této době,“ uvedl Joyce. Plán počítal s lety bez mezipřistání o délce 18–20 hodin. Dopravce kvůli tomu podnikl několik testovacích letů. Když se už zdálo vše vyřešené včetně dohody s piloty o odměňování a pracovní době, přišla pandemie koronaviru.

Qantas musel podobně jako většina aerolinek provoz zastavit na minimum. Společnost současně oznámila, že získala dalších 550 milionů dolarů na úvěr, zastavila další Boeingy 787-9, které má ve své flotile.  Firma tak má v zástavě už deset z jedenácti dreamlinerů.

Tagy Project Sunrise Qantas Ultradálkové lety
1 komentář