Qantas má svůj první A321, cestující s ním ale nesveze

První A321 přestavěný na A321P2F v barvách Qantas. Foto: AirbusPrvní A321 přestavěný na A321P2F v barvách Qantas. Foto: Airbus

Airbus s přestavbou osobních letadel míří do rostoucího segmentu nákladní dopravy.

Letecká společnost Qantas zařadila do své flotily svůj první Airbus A321. Nejde ovšem o letadlo pro cestující, ale přepravu pošty. Jde o první A321, který prošel přestavbou z osobního letadla na nákladní.

Oficiálně označený jako A321P2F (passenger-to-freighter) je další ukázkou rozmachu letecké nákladní dopravy. Jde původně o Airbus A321-200, který byl vyroben už v roce 1998 a létal u řady dopravců, naposledy u Onur Air. Proměnou na nákladní letadlo prošel kousek za českými hranicemi: v saských Drážďanech v závodě Elbe Flugzeugwerke (EFW), což je společný podnik Airbusu a ST Engineering.

Jde o první přestavěný A321 do nákladní verze na světě. Jeho majitelem je leasingová společnost Vallair, která ho pronajímá Qantasu na přepravu zásilek Australian Post. Airbus s novým letadlem míří především na leasingové společnosti, kterým zůstávají volná osobní letadla a neví, co s nimi.

Letadlo po přestavbě zvládne přepravit 14 leteckých kontejnerů na horní palubě, 10 v nákladním prostoru. Airbus ho označuje jako ideální letadlo pro expresní vnitrostátní a regionální provoz. Součástí přestavby je i instalace velkých nákladních dveří.

Interiér A321P2F po přestavbě. Foto: Airbus

Interiér A321P2F po přestavbě. Foto: Airbus

Nákladní doprava je letos jediným segmentem, který v letectví zažívá růst.

Tagy A321P2F Airbus Airbus A321P2F Elbe Flugzeugwerke Qantas Vallair
11 komentářů