Qantas je o krok blíže ultradálkovým letům. Piloti otočili, už s nimi souhlasí

Posádka letu QF7879 před odletem z New Yorku. Foto: James D Morgan / QantasPosádka letu QF7879 před odletem z New Yorku. Foto: James D Morgan / Qantas

Letecká společnost Qantas získala na svoji stranu klíčové zaměstnance pro plán na nové přímé spojení mezi východním pobřeží Austrálie a

Letecká společnost Qantas získala na svoji stranu klíčové zaměstnance pro plán na nové přímé spojení mezi východním pobřeží Austrálie a Evropou a východem USA. Australské sdružení dopravních pilotů AIPA s projektem přes původní nesouhlas souhlasí, v hlasování se pro nový systém pracovní doby vyslovilo přes 85 % z nich.

O rozhodnutí informoval jako první list Sydney Morning Herald. Stanovisko pilotů přišlo dva dny před tím, než dopravce kvůli pandemii koronaviru zastaví všechny mezinárodní lety.

Qantas o ultradálkových letech mluví přes rok a půl, uskutečnil už i několik zkušebních letů s poloprázdným letadlem z New Yorku do Sydney a z Londýna do Sydney. Na trasy chce nasadit Airbus A350. Kvůli současné situaci na trhu požádal výrobce o posun definitivního podpisu objednávky do konce letošního roku. Firma označila svůj plán ultradálkových letů jako Project Sunrise.

Piloti dříve plán na lety trvající 18-20 hodin odmítali, poukazovali především na riziko únavy, nelíbila se jim ani mzdová nabídka. Australský úřad civilního letectví už projekt dálkových letů schválil. Qantas po protestech pilotů oznámil, že začíná hledat jiné řešení, například náborem jiných pilotů, kteří nebudou v odborech.

Qantas chce s ultradálkovými lety začít v roce 2023, počítá přitom s upraveným modelem letadel A350-1000 s přídavnými nádržemi.

Tagy Project Sunrise Qantas Ultradálkové lety
11 komentářů