Půl miliardy měsíčně. Státu už mizí peníze z kasy na levnější jízdenky, bez kontroly

Cestující, ilustrační foto. Foto: RegioJetCestující, ilustrační foto. Foto: RegioJet

Ministerstvo dopravy zatím oficiálně tají, kolik stojí státní rozpočet nový systém slev ve výši 75 % pro mladé a studenty

Ministerstvo dopravy zatím oficiálně tají, kolik stojí státní rozpočet nový systém slev ve výši 75 % pro mladé a studenty do 26 let a seniory. První čísla, která redakce deníku Zdopravy.cz získala ze zdrojů na ministerstvu, ale ukazují, že výdaje mohou být vyšší než odhadovaných šest miliard ročně.

Jen za září odeslalo ministerstvo dopravcům zhruba půl miliardy korun jako kompenzace za to, že čtyřiceti procentům cestujících poskytují státem nařízené slevy. Podle zdrojů redakce na ministerstvu zavládlo zděšení, neboť kompenzace se blíží k hornímu stropu odhadovaných šesti miliard korun. Číslo přitom nejspíš bude dál růst. V září ještě část vysokoškoláků nejezdila za studiem a povědomí o slevách nebylo tak rozšířené. Pro srovnání: dosud stát vyplácel ročně za nařízené slevy (pro děti, studenty a invalidy) čtvrt miliardy korun ročně, úhrada se týkala jen komerčních spojů.

U autobusů a vlaků placených z veřejných zdrojů by se o částku ze slev měla snížit úhrada prokazatelné ztráty z veřejných rozpočtů, ušetřit měly především kraje. Někteří dopravci už ale oznámili, že jde o jejich příjem a budou požadovat stejné peníze od krajů jako dosud.

Ministerstvo dopravy původně slibovalo, že data za odeslané platby za září zveřejní už na začátku listopadu. „V rámci integrovaných dopravních systémů musí dopravci čekat, až jim organizátor přidělí příslušný podíl ztráty vzešlý z clearingu tržeb. V některých IDS byl clearing dodělaný až před několika dny, tedy dopravci tuto část ztráty nemohli fakturovat a řada z nich nám pošle údaje za září až s daty za říjen,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Lenka Rezková. Definitivní tečku za záříjovými výdaji tak podle ní bude možné udělat až v polovině prosince.

Dopravci zatím mluví jen o relativně malém nárůstu počtu cestujících po zavedení slev, většinou chtějí počkat na vyhodnocení po delším období. Odhady ukazují, že zhruba 40 % cestujících ve veřejné dopravě nyní jezdí se slevou.

Stát přitom dopravce zatím fakticky nekontroloval, zda například nevydávají fiktivní lístky, na základě kterých pak žádají o kompenzace. Teprve na začátku listopadu uzavřelo ministerstvo smlouvu se společností Petr Fiala Controlling, která má pro ministerstvo provést celkem 500 kontrol u dopravců za 140 tisíc korun.

„Princip všech kontrol je ten, že jsou neohlášené, nečekané a mají zjistit reálný stav v praxi. Z předchozích kontrol víme, že nejčastější problémy bývají v nedůsledném kontrolování dokladů prokazujících nárok na slevu ze strany samotných dopravců,“ řekla Rezková. Dodala, že stejná firma zajišťovala kontroly pro MD už dříve v menším rozsahu. „Jde o profesionální firmu, která se kontrolami zabývá systematicky,“ řekla mluvčí.

Firma současně pracuje i pro samotné dopravce, kontroluje například, zda je nešidí řidiči. Ministerstvo v tom ale střet zájmů nevidí. „MD má s touto společností pozitivní zkušenosti, oceňujeme znalost kontrolorů o tom, jak to u jednotlivých společností funguje, jaké má kdo nastavené postupy a jaké je možné čekat prohřešky. Zkušenosti právě vycházejí ze zmíněných kontrol pro samotné dopravce a objednatele veřejných služeb. Z toho důvodu také dokáží vytipovat, ke kterému dopravci a na jaké spoje má smysl se zaměřit,“ dodala Rezková.

Ministerstvo původně počítalo, že na kontroly přijme své vlastní úředníky, plán ale nakonec neprošel.

Tagy Ministerstvo dopravy slevy slevy 75 % pro studenty a seniory státem nařízené slevy od 1. září veřejná doprava
70 komentářů